" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

Manual de funcționare

La această rubrică voi încerca să prezint date tehnice și informații (culese în timp) cu privire la cea mai complexă și complicată mașinărie care a fost creată vreodată: corpul omenesc.
Știm o mulțime de lucruri tehnice, interesante ... despre automobile, avioane, rachete, calculatoare ... dar ne cunoaștem destul de puțin propriul organism. De aceea voi căuta să dedic acest spațiu acestui gen de informații (corpul omenesc, cum funcționează el, cum îl putem face să funcționeze mai bine). Informațiile nu îmi aparțin, și vor fi constant actualizate. De aceea toți cei pasionați sau cunoscători în domeniu îi provoc să mă corecteze sau să vină cu propriile lor informații în domeniu. Adresa de contact: danielscuriosityshop@gmail.com

Dacă mi-ar sta în putere să alcătuiesc o programă școlară (lucru care bineînțeles că nu se va întâmpla :-) ... aș pune printre materiile de bază (în primii ani de studiu, și nu numai) o materie care să se ocupe de corpul omenesc.
Veți spune că ea există deja ... anatomia (în clasa a VII-ea). Da așa este, dar dacă se predă așa cum mi s-a predat și mie (un set de informații disparate fără a face legătura între cauză și efect) e ca apa sfințită ... nici n-ajută nici nu strică. De exemplu niciodată la școală nu mi s-a spus cum se învață (noi învățăm, dar nu învățăm cum să învățăm), sau cum funcționează memoria.

În acest demers voi purcede cu organul pe care îl consider cel mai important: CREIERUL
De curând a început să mă pasioneze tot mai mult domeniul.
Acest organ extrem de complex (despre care se știe poate cel mai puțin comparativ cu celelalte organe) este într-o continuă transformare.
La naștere ființa umană are în jur de 40 de miliarde de neuroni. În primii doi ani de viață greutatea creierului unui bebeluș se multiplică de 4 ori, ... ajungând în jurul vârstei de 20 de ani la 1400 grame.
Cu toții știm că mai importanți de cât neuronii sunt legăturile dintre ei. Fiecare neuron poate avea până la 10 000 de contacte cu neuronii vecini (primii ani de viață sunt foarte importanți în acest sens !)

Dar despre neuroni, celule gliale și conexiuni neuronale vom vorbi mai târziu.
Până una alta aș dori să prezint cum funcționează creierul. Ca orice mașinărie creierul consumă energie. De fapt orice activitate desfășurată presupune un consum de energie. Energia presupune un combustibil care trebuie folosit ... în cazul creierului 2 elemente sunt indispensabile:

1. OXIGENUL
2. GLUCIDELE (mai specific zaharurile lente)

De ce sunt atât de importante cele două ? Privarea creierului (de oxigen și glucide) mai mult de trei minute omoară ireversibil neuronii. Cele 2 alcătuiesc combustibilul indispensabil creierului.

1. OXIGENUL

Deși un organ destul de mic (2%) creierul consumă 20% din oxigenul respirat.
În ce privește oxigenul ... toți îl respirăm ... dar nu toți au parte de oxigen de aceeași calitate. E clar aerul de la munte este cel mai bun în această privință. Să fie oare o coincidență că într-un sat de munte de lângă Sibiu - provin șapte academicieni ... da, posibil să fie și ceva genetic, dar probabil printre factorii multiplii este implicat și oxigenul.
Dar ce fac cei care nu s-au născut la munte sau nu au parte de cel mai de calitate oxigen.
Simplu ... fac sport :-) într-o zonă cât de cât cu aer mai curat.

Ultimele studii arată că există o strânsă corelație între activitatea fizică și activitatea creierului. Acest fapt îl pot confirma din proprie experiență. În perioadele în care am făcut sport (cel puțin 30 de minute pe zi) am observat o acuitate intelectuală mai bună, o rezistență sporită a organismului la boli și la stres.
Creierul este cel mai vascularizat organ din corpul omului. În 24 de ore trec prin corpul omului 2 160 litrii de sânge.
S-a constatat o relație strânsă între un sport care folosește cât mai multe grupe de mușchi (înotul, sporturi aerobice) și efectele pozitive ale acestuia asupra creierului.


... voi reveni cu noi informații


2. GLUCIDELE

Combustibilul indispensabil al creierului este glucoza. Interesant că aceasta este consumată non-stop, => creierul funcționează non stop (s-a constatat o creștere a consumului de glucide în timpul somnului - când subiectul cercetat visa - somnul și visele au și ele de-a face cu memoria).
În repaus creierul folosește 20% din energia alimentară (același procent ca și în cazul oxigenului). La copii poate ajunge chiar până la 60%.
Pentru că energia oferită este consumată constant, glucidele trebuie să fie procurate și ele în mod constant. Așa că pe lângă fructele care oferă zaharuri de o foarte bună calitate trebuie furnizate și zaharuri care să fie asimilate lent în organism. Zaharurile lente pot fi găsite în: orez, cereale (inclusiv pâine), paste, leguminoase, cartofi.


concluzia: cantitatea și calitatea hranei și a oxigenului influențează în mod direct creierul.
Rămâne întrebarea ... te fac și mai deștept :-))) ?

P.S. răspunsul este NU :-)

VA URMA