M-am gandit la aceasta sintagma pronind de la elementul cel mai comun de atunci si de acum: circul. Unora le place circul ... de fapt daca suntem realisti - multora le place circul.
Este suficient sa pornesti televizoru - ... dar sa lasam circul, circarilor, pentru ca eu as vrea sa discutam despre paine.
In acest circ sau balci generalizat, pe nesimtite se strecoara o noua criza: CRIZA ALIMENTARA.
Spre deosebire de celelalte crize care au fost sau mai sunt, pe aceasta s-ar putea sa o resimtim mai tare.
Istoria se repeta ... prima data ca farsa, a doua oara ca tragedie, as zice eu.
Exista toate premizele pentru aparitia acestei crize.
Pentru inceput as lasa istoria sa vorbeasca.
"Cei care cultivă terenul sunt cei mai valorosi cetateni. Ei sunt cei mai vigurosi, cei mai independenti, cei mai virtuosi si cei mai atasati de tara lor, veghind asupra libertaţii în cel mai profund şi durabil mod"
Acestea erau cuvintele pe care le rostea Thomas Jefferson pe la 1785.
Intr-o scrisoare catre prietenul sau James Madison, scrie unele cuvinte care explica multe ... din zilele noastre:
"Guvernul nostru va ramane virtuos pentru mult timp, atât timp cat va ramane unul agricol" (1787)
Cam in perioada in care Thomas Jefferson scria aceste lucruri 90% din forta de munca a Statelor Unite era implicata in agricultura.
Pentru o imagine mai clara, dau cateva detalii despre evolutia fortei de munca in ultimii doua sute si ceva de ani:
anul - populatia tarii - procent din forta de munca a SUA implicata in agricultura
1790- 3 929 214 - 90%
1840- 17 069 453 - 69%
1880- 50 155 783 - 49%
1920- 105 710 620 - 27%
1960- 180 007 000 - 8,3%
2005- 293 000 000 - 0,94%
Numai lantul de magazine din SUA, Wal Mart are 1,15% din forta de munca in timp ce agricultura, care nu hraneste doar Statele Unite ci si multe alte tari ale globului, avea la dispozitie in 2005 sub un procent. SOCANT !!!
Acest lucru nu se rasfrange doar asupra calitatii hranei si a solului, ci creează fragilitate in intreg sistemul alimentar.
Cum influentează calitatea hranei si a solului:
simplu - prin a.monoculturile superintensive duc la epuizarea solului fapt care afecteaza implicit b.calitatea alimentelor(culturi intensive, folosirea de utilaje supradimensionate care tasează si distrug solul)
contaminara cu pesticide, reziduri si erbicide.
alimente modificate genetic
metode distructive de conservare a produselor agricole (iradierea alimentelor pentru distrugerea ciupercilor si a altor paraziti, dar care distrug si ce mai este bun in ele).
Pe pamant absolut nimic nu este gratis. Iar anii de asa zisa prosperitate si abundenta, in care sub 1% din populatie producea hrana pentru restul ... ii vom plati scump - cu sanatatea noastra, mai mult a copiilor nostrii si cu handicaparea unei mari parti a orasenilor care sunt total dependenta de supermarket.
Alte elemente care contrubuie la fragilitatea sistemului alimentar la scara globala:
1. formarea de regiuni, unitati de supraproductie care in caz ca sunt afectate (de calamitati, molimi sau alte dezastre) dau peste cap intreg sistemul, iar pe de alta parte acest element poate duce la aparitia monopolului. Vezi cazul SUA care produce 50% din cantitatea mondiala de porumb, recolta cre anul acesta este compromisa, fapt care ne va ustura tare la buzunare.
2. dar lucrul de care imi este mie cel mai teama este dependenta prea mare de petrol: momentan o buna parte a productiei agricole "calatoreste" peste 2680 de kilometri pentru a ajunge in frigiderele noastre.
La ora actuala, agricultura moderna consuma 12 calorii de combustibil fosil (din care 9 provenite din petrol) pentru o calorie de mancare. Să fiu mai explicit: este vorba de energia folosita pentru arat, semanat, de fapt toate lucrarile agricole plus irigat, eventual ingrasamintele care se imprastie din plin pe terenuri (ingrasaminte care in mare parte sunt tot pe baza de petrol). Apoi transportat, depozitarea in camere frigorifice sau magazine si nu in ultimul rand ambalajul (care si el este cam tot pe baza de petrol :-). In caz ca petrolul se duce - s-a dus agricultura moderna si nu numai ...
Este foarte clar pentru orice persoana cu riduri (circumvolutiuni) pe creier :-) ca un astfel de sistem care consuma (12 calorii) mai mult decat produce (o calorie), este un sistem care este sortit esecului.
In fata acestor probleme este posibil sa te simti un simplu spectator care nu poate face nimic.
Nu este asa. Desi la macro scara nu prea mai exista solutii, ar putea exista in schimb solutii locale, vorba unui prieten - solutii parohiale.
Ceea ce este incurajator este ca ai putea face parte si tu din ea :-)
Pentru inceput nu va fi nevoie sa pui mana pe sapa (desi ar fi bine sa o pui si pe ea la socoteala:-).
Este suficient sa te informezi, iar apoi sa-ti folosesti degetele (tastand) pentru a-i informa si pe altii.
Pentru aceasta a luat fiinta grupul de voluntari TEI (Traduceri Ecologice Independente)
Poti face si tu parte din el - sunt deja 28 de pupaze care te asteapta.
Adresa, e simpla - intri in gradina, iar TEI-ul este undeva pe dreapta :-)
Iar vorba lui Geoff Lawton, referitor la gradina : You can solve all the problems of the world in a garden
Mult succes
si .... te asteptam
cauta despre Norman borlaug apropo de subiectul asta, daca nu stii cine a fost trebuei sa citesti neaparat
RăspundețiȘtergereMultam
RăspundețiȘtergereFoarte bun articolul.
RăspundețiȘtergere