Uitandu-ma la harta aceasta retraiesc amintiri din copilarie, pe cand ma uitam in atlase de istorie si vedeam Africa din timpul perioadei coloniale. A venit revolutia si am suflat usurati ca s-a inchis pagina neagra a istoriei pentru aceasta partea de lume. Dar de ceva timp constat ca s-a inchis ... ca sa se deschida o alta, cel putin la fel de innegurata, iar ce se intampla in Africa acum mai bine de un secol incet, incet incepe sa se instaleze si in tarisoara noastra. Cand citeam in manualele de istorie despre epoca colonialismului, copil fiind credeam ca astfel de lucruri se puteau intampla doar in acele timpuri si doar acolo (Africa, America de Sud). Constat din nou ca istoria se repeta ... prima data ca farsa, a doua oara ca parodie.
Parodia nu ne ocoleste nici pe noi :-( si daca credem ca astfel de lucruri se pot intampla doar in Africa/Pungesti s-ar putea sa ne trezim nu peste mult timp ca ni se intampla chiar nou, localitatii in care traim.
Ca tot vorbeam de Africa as aduce un exemplu de acolo. Desi exemplul mi se pare mult mai inocent as spune ca sunt unele similitudini intre ce s-a intamplat acolo si ce se intampla (...dar sper ca totusi nu se va intampla la noi in tara) referitor la gazele de sist.
Se intampla exact acum 50 de ani - " Dupa patru ani de lucrari, in mai 1964, presedintele Egiptului, Gamel Abdel Nasser impreuna cu premierul sovietic Nikita Hrusciov au urmarit cum inginerii sovietici deviaza cursul Nilului, pentru a construi marele baraj de la Aswan, cu o lungime de 4 kilometrii si fiind de 70 de ori mai masiv decat Marea Piramida,barajul a dus la formarea unui lac cu o lungime de aproximativ 483 de km si o latime de peste 56 km, in care poate incapea de doua ori cantitatea care curge anual prin fluviu."
Intentia acestui proiect megaloman era sa ofere energie ieftina si sistem de irigatii, dar nu stiu cum se face ca de fiecare data cand "astia mari" vor sa te ajute, iese prost. Tocmai de aici apar similitudinile cu proiectul Chevron din Romanai. Este vorba de energie (inca) ieftina, pamant si apa. Diferenta este ca s-ar putea ca energia ieftina sa nu fie pentru noi, ci noi sa ramanem doar cu apa si pamantul otravit.
Dar sa vedem ce s-a intamplat cu Egiptul - In prima faza datorita sistemului de irigatiia agricultura a cunoscut o crestere a productiei, dar dupa un numar de ani fertilitatea a inceput sa scada simtitor. Sutele de milioane de tone de sedimente si silt care se depuneau in fiecare an de-a lungul fluviului si care ingrasau pamantul acum se depuneau pe fundul lacului Nasser.
Asa se face, ca a fost nevoie sa se apeleze la fertilizatori, pe care taranii nu si puteau permite. In consecinta a fost nevoie de construirea de fabrici (care sunt si cele mai mari consumatoare de energie electrica generata de barajul Aswan).
Cat despre apa - din cauza temperaturii, din lacul de acumulare, anual, mai mult de 14 kilometrii cubi de apa se evapora, lucru care nu se intampla anterior construirii barajului.
Consecintele - acuma, dupa patru mii de ani, Egiptul patria celei mai durabile gradini a omenirii - importa cea mai mare parte a produselor agricole.
Consecinta si mai vizibila este legata de instabilitatea din actualul Egipt. E adevarat, nu poti pune toate pe seama barajului, situatia e mult mai complexa ... DAR faptul ca oamenii ies in strada cu burtile goale si disperati, ar trebui sa le dea putin de gandit politicienilor nostrii, deoarece s-ar putea sa o ia pe urma politicienilor din Egipt ... sau, de ce nu, chiar mai rau. Daca rasfoim filele istoriei ne dam seama ca poporul roman este un popor rabdator, chiar foarte rabdator, dar cand se trece de o anumita limita devine violent, chiar foarte violent (cel putin in ce priveste conducatorii). Marturie ne sta lungul lant de conducatori de la Burebista pana la raposatul, pe care urmeaza sa-l comemoram cat de curand.
As apela la sentimente patriotice ca sa-i conving pe politicienii nostrii sa se gandeasca inainte de a duce Roamania pe urmele Egiptului sau altor tari africane, dar imi dau seama ca as fi naiv.
Nu cred ca sunt necesari sa treaca 50 de ani ca sa ajungem in situatia Egiptului, cel mult 5 sunt suficienti. La noi consecintele, dar si reactiile vor aparea mult mai repede.
Sper totusi ca macar in al 12-lea ceas sa le vina mintea, mintea romanului de pe urma ... pana nu e prea tarziu
Adevarul despre Chevron si alte daune provocate de aceasta companie le gasiti aici: http://phro.ro/adevarul-despre-chevron-lume/
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereMultumesc ... Viorele :-)
RăspundețiȘtergereMulta sanatate, fericire, liniste si armonie sufleteasca, inspiratie si putere de munca sa na delectati cu articolele dumneavoastra superbe si in 2014.
RăspundețiȘtergereLA MULTI ANI!
Cu stima
Multumesc mult pentru urari
RăspundețiȘtergereMulti ani cu sanatate si dumneavoastra.