" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

duminică, 23 februarie 2014

Jurnal de gradina



Solul este asa de important incat numele primului om - Adam, provine din termenul evreiesc "adamah" care inseamna pamant iar numele sotiei, Eva provine din termenul "hava" care semnifica viata.
Este foarte interesant ca termenul pentru om - "homo" este derivat din "humus" latinescul pentru sol viu.
Din nefericire astazi - pamantul si toate activitatile ce sunt legate de el sunt privite cu dispret.
Dar omul ca si pomul - de mic se formeaza. Asa ca voinicul meu sper sa fi inceput deja sa prinda drag de tarana :-)


Dupa ce am vizionat documentarul Back to Eden m-am hotarat sa aplic pricipiile de acolo si in gradina la mine. Ca tot imi place lemnul - acum nu mai concep gradina fara pomi, arbusti si alte tufisuri :-)
Asa ca m-am pus pe tocat, si am prins drag incat acum toc tot ce prind :-) ca sa reincorporez in sol.
De ce ? Motivul este simplu - nu pot sa primesti de la sol in permanenta daca nu ai dai si ceva in schimb. Pamantul te invata sa fi generos. Dindu-i ce i se cuvine el iti va da inapoi mult mai mult.
Agricultura moderna da si ea - chimicale si minerale. Problema este ca la fel cum noi avem in stomacul nostru bacterii care proceseaza hrana ingerata - la fel si pamantul are bacteriile lui care isi fac treaba foarte bine daca nu sunt deranjate. Dupa o cura de antibiotice flora intestinala este data peste cap. Din fericire Dumnezeu a lasat atat in organism cat si in natura, remedii. In organismul uman solutia pentru o perturbare severa a florei microbiene (am aflat de curand de la un prieten) o reprezinta apendicele care stocheaza suficiente bacterii care sa refaca flora microbiana distrusa.
Cam ce sunt antibioticele pentru stomac sunt chimicalele pentru sol. De ce are solul nevoie in primul rand este o flora microbiana stabila, iar apoi daca ii vei da ceea ce ii trebuie de mancare (mulci) atunci totul va fi perfect si nu va mai fi nevoie de minerale si alte prostii.
 In sol exista un echilibru fragil care poate fi distrus de interventie exterioara. Am amintit deja o cauza - chimicalele.
O alta sursa de perturbare o reprezinta sapatul. Ce se intampla cand sapi ?
In sol sunt doua tipuri de bacterii: in primii 10-15 cm se gasesc bacterii aerobe, iar sub acest strat se gasesc bacerii anaerobe. Prin sapat (si mai rau prin arat) se aduc la suprafata bacteriile anaerobe care in prezenta aerului mor si se ingroapa bacteriile aerobe care la randul lor in absenta aerului mor. Asta inseamna o decimare a bacteriilor.
Asa ca anul acesta este primul an in care nu am mai sapat.
Dar sa revenim la tocatura de lemn ca de acolo am plecat:

Avantajul tocaturii este - ingrasamant la prima mana. In agricultura ecologica se foloseste in mod special ingrasaminte animale. Desi nu sunt impotriva lor, consider ca sunt ingrasaminte la mana a doua, ceva de genul diferentei dintre miere si zahar. De ce spun asta - cand animalul consuma hrana, absoarbe cel putin o treime din nutrienti.
Un alt avantaj pe care l-am observat in iarna aceasta este protectia termica pe care o ofera stratul de tocatura, care actioneaza asemenea unei paturi termice (in zona in care am pus tocatura, era plin de viata).
In acelasi timp vara actioneaza asemenea unui burete care atunci cand ploua absoarbe apa nelasand ca solul sa fie spalat oricat de torential ar ploua, iar atunci cand este seceta retine apa in sol astfel incat este nevoie de aproximativ 10 % din necesarul de apa de care ar fi fost nevoie anterior.
Un alt avataj il constitue faptul ca se reduce substantial lupta cu burienile.
Acuma sa revin la apendice - in iarna asta am realizat ca de fapt corespondentul pentru apeapendice, in gradina este gramada de compost.
Daca este suficient de mare acolo poti sa-ti adapostesti rezerva de bacterii pe care in primavara urmatoare le vei imprastia, impanzindu-ti gradina.
Dar despre aceasta intr-un articol viitor.
VA URMA

6 comentarii:

  1. Salutare,
    sa-ti traiasca feciorul. S-a facut mare Sebi de cand l-am vazut.
    Citeam pe undeva ca o persoana de 70 kg are in componenta 2 kg de bacterii. Si e o atata campanie anti-bacteriana...... Suspect,nu?
    Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumes de urari. Acuma nu stiu daca toate bacteriile sunt bune, dar cel putin cele de printre straturi si cele din intestie sunt bune la ceva :-)
    E adevarat, nu trebuie sa traim nici noi nici copii nostrii sub un clopot de sticla.
    Asa ca ne putem ura la cat mai multe bacterii - in gradina :-)
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  3. Dane felicitari pentru tot ceea ce faci si pentru faptul ca-l educi pe cel mic sa iubeasca natura si gradinaritul. Imi place ca experimentezi si pui in aplicare ceea ce citesti sau vezi in filmele documentare despre gradinarit. Referitor la compost, Geoff Lawton in Solurile permaculturii prezinta un mod de compostare in 18 zile, este simplu si eficient dar mai ales o sursa de indspiratie. Nu-mi ramane decat sa-ti urez o saptamana spornica si sa-ti ideplinesti toate visele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragii mei, In primul rand ca microbiologia solului cuprinde diverse si variate forme de viata dintre care cele mai importantae sunt CIUPERCILE si nu bacteriile. Bacteriile sunt doar colaboratorii simbiotici ai plantelor, ca si ciupercile. In sol daca nu sunt si viermisori, miriapozi, acarieni, larve, rame etc , solul nu este "complet utilat". Rolul cel mai important este al CIUPERCILOR. miceliul acestora se comporta ca o vasta retea de comunicatii intre toate entitatile biologice din sol. Din aceasta cauza este foarte rau sa ari si sa sapi. Uneio colonii de bacterii ii ia cateva ore sa se restabileasca, unei retele miceliene ii poate lua si ani sa se restabileasca. Fara aceasta retea, solul nu are "sistem nervos" si nu se transmit informatiile de la o planta la alta. ( Recomand sa vedeti cu atentie filmul "SF" - AVATAR ) Daca studiati un pic lucrarile lui geoff lawton si sepp holzer, dar nu numai, o sa va dati seama mai exact ce am vrut sa zic.
    In alta ordine de idei. Bacteriile NU TRAIESC IN STOMAC si nici in intestinul subtire. Acolo nu sunt lasate sa existe. Daca exista se numeste TOXIINFECTIE ALIMENTARA si simptomele sunt deloc placute. Bacteriile PROBIOTICE care ar trebui sa existe in INTESTINUL GROS si nici decum in apendice (se numeste deja apendicita asta) sunt acele entitati biologice care ajuta omul in schimbul unor resturi de mancare NEDIGERATE DE OM. In mod normal omul nu are nevoie de aceste bacterii si nici de ciupercile care colonizeaza intestinul nostru gros. Ele au fost primite si tolerate de catre corpul nostru datorita unei necesitati de ase adapta la erorile noastre de nutritie si digestie - mai exact la prostia noastra! :)) Scuze daca am fost prea direct cu aceste mici adevaruri. Toate cele bune si succes in gradinarit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sir Edward,multumesc de comentariu. Sunt perfect de acord cu tine ca microbiologia solului este mult mai complexa si cuprinde o varietate de forme de viata astfel incat o lingurita de sol contine cate-va miliarde de bacterii, cati-va metrii de hife de ciuperci, cate-va mii de protozoare si cate-va zeci de nematode. In postarea mea nu am amintit toate acestea pentru a nu lungi carnatul ... le-am amintit pe cele mai numeroase, dar nu neaparat cele mai importanta.
    Asa ca nu m-as hazarda nici in dreptul cipercilor sa afirm ca sunt cele mai importante. Fiecare dintre cele amintite au rolul lor bine stabilit de Creator.
    Sunt mai multe variabie - de exemplu in paduri unde exista multa umiditate respectiv solul este acid - este adevarat ca ciupercile au un rol important, dar in solurile alcaline bacterile sunt cele care predomina reactiile.
    Desi am citit Sepp Holzer si in multe privinte are dreptate, sunt si unele zone in care dupa arerea mea (umila) bate campii. Legat de acea retea (sistem nervos) ... momentan am ceva rezerve. Avatar cum spuneai este un film SF, iar personal consider ca chestiunea amintita cu reteaua nervoasa este o zona gri, pe care nu o stapanesc si intrand pe ea nu as face decat sa speculez.
    Foarte edificatoare mi s-a parut lucrarea Teaming with microbes. Desi am citit-o de multi ani, a ramas pentru mine o carte de referinta.
    Este adevarat am facut o cofuzie referitor la localizare, asa este, nu este vorba de stomac ci de intestine. Cu toate acestea nu as subestima rolul bacteriilor in organismul uman.

    RăspundețiȘtergere