" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

duminică, 26 februarie 2012

Despre Educatie




Subiectul educatiei, in viziunea mea este unul deosebit de important. Cand scriu aceste randuri imi vine in minte un dicton, simpatic: "Educatia costa, ... lipsa de educatie costa mai mult".
In articolul de fata ma straduiesc (nu stiu daca voi si reusi :-) sa nu vin cu solutii, ci mai degraba sa ridic intrebari pe care citiorul sa le "rumege in liniste".
Ce este educatia ?
Este cunoastere sau informare ? Este vre-o diferenta intre cele doua ?
De cand incepe educatia ?

Dupa parerea mea educatia incepe din perioada prenatala si poate fi realizata cu foarte mare succes in primii trei ani de viata. De multe ori subestimam micile moghildete care se joaca in preajma noastra, parand absorbiti in jocul lor si care totusi "sorb" toate cuvintele si gesturile nostre.
Asa ca pariti fiti atenti (vorbesc in primul rand pentru mine) copii sunt mai mult decat o replica, sunt o caricatura a voastra ... atat cu bune cat mai ales cu rele.
Ce valori transiti copilului tau ?
Si acuma imi rasuna in minte cuvintele mamei mele: "Sunt doua lucruri care te vor face om: munca si cartea".
Ca tot am amintit de munca, as deschide o mica paranteza in cadrul subiectului.
Nu stiu de ce, mai ales la noi in tara munca fizica este vazuta in incompatibilitate cu studiile, sau munca intelectuala. Munca fizica este vazuta ca fiind pentru oameni modesti in timp ce munca intelectuala pentru inalta clasa a societatii.
Spuneam intr-un articol anterior ca anumite concepte germineaza si influenteaza mentalitatea unei natiuni/civilizatii. Ele isi au atat de adanc infipte radacinile incat uneori le se uita si sursa.
Fiindca am fost interesat de subiect, am cautat sa studiez problema chiar in lucrarea mea de licenta.
Cultura moderna a fost influentata in mare masura de doua mari civilizatii: civilizatia iudaica si cea greaca.
In special in ceea ce priveste educatia grecii au avut un cuvant mai important de spus. In Grecia antica munca fizica/manuala era considerata sarcina sclavilor. Acest lucru se datora in mare parte si dihotomiei trup/spirit. Trupul era vazut ca ceva inferior spiritului, spiritul (si ideile) fiind cotate pe o treapta superioara.
Este adevarat ca grecii puneau accentul pe forma fizica si ca atribuiau dezvoltarii fizice prima parte a vietii (gimnopedia), dar asta doar pentru ca mai tarziu sa aiba o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Lumea ideilor si filozoful era ultima treapta a evolutiei sociale. De fapt modelul ideal de societate era acela in care ierarhia era structurata dupa cum urmeaza: capul - conducerea filozofii; bratele - armata; trunchiul - taranii; picioarele - sclavii.
Cel putin din punct de vedere filozofic asta ar face ca omul care lucreaza la birou sa fie platit/cotat superior omului care lucreaza cu bratele.
Discutia este farte ampla si doresc sa ma opresc aici.
Prin cele scrise nu atentez la actuala ordine sociala :-) ci ceea ce vreau sa atrag in atentie (in discutia referitoare la educatie) este faptul ca neglijam anumite aspecte ale personalitatii umane. Deprinderile practice cred eu ca au fost foarte marginalizate in educatia moderna.
Este adevarat educatia nu inseamna in primul rand scoala. In conceptia mea educatia meste mai mult decat a informa, este a FORMA. In acest sens parintele are un rol esential.
Desi traim intr-o lume in care copilaria si-a pierdut farmecul, parinti haideti sa redam copiilor nostrii copilaria frumoasa de care noi am avut parte.
Si nu uitati educatia nu inseamna doar informare ci in primul rand FORMARE !
"Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea" Proverbe 22:6

Fiindca as mai avea multe de spus (dar vreau sa imi tin promisiunea de la inceput - cea referitoare la solutii), as posta inca un filmulet care area de-a face cu educatia si timpul.

2 comentarii: