" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

Jurnal de Gherdeal

Actul I.
Legarea de glie :-)

Scriam intr-unul din articolele publicate pe blog, ca un părinte trebuie sa ofere copilului sau, doua lucruri: radacini si aripi. Eu i-am mai oferit ceva fiului meu: un jurnal in care ii povestesc cum am facut acest lucru :-)

Cu aripile, povestea e mai complicată. O voi spune foarte pe scurt - ca si mine, inca de timpuriu Sebi a schimbat foarte multe locuri. Asa se face ca pe la 8 ani Sebi vorbea mai bine germana decât romana, fiind atârnat intr-o colivie de aur intre doua lumi. Am decis atunci, asa cum voi decide de fiecare data, sa rupem colivia si sa-i oferim libertate pe meleagurile stramosesti, printre dealurile insorite din inima Transilvaniei. Departe de tentatia tabletei si a telefonului mobil care in vest (si din pacate...a inceput si la noi ...face ravagii) i-ar fi rapit cea mai frumoasa perioadă a vietii - copilaria. Totusi, daca ii iei copilului ceva ce au majoritatea copiilor trebuie, sa ii oferi ceva (mai bun) in schimb.
Aici incepe povestea cu radacinile. Asa ca pe langa liberate ... libertatea de a merge la pescuit, hoinarit prin paduri, mers la vanatoare de comori i-am mai oferit ceva. Eu numesc asta: legarea de glie :-). E ceva pe care comunismul s-a luptat din rasputeri sa il distruga.
E vorba de simtul proprietatii.
Asa ca inca de cand eram in Germania i-am cumparat lui Sebi un teren la noi in sat care sa fie regatul lui :-)
Deja a inceput sa faca planuri ce casute in copac sa faca, ba chiar viseaza sa reconstitue pe terenul lui un sat dacic. Nu stiu daca o sa sa încapă un sat, dar macar un sfert ... poate. Ii urez succes si tot sprijinul.
Pana una alta ne vom apuca sa facem plantarile de primavara. Iar Sebi va avea anul acesta prima lui gradina adevarat. Nu e pe terenul lui deoarece acolo nu e inca imprejmuit. Gradina lui si-a sapat-o singur si si-a discuit-o cu motocultorul ... ce inseamna simtul proprietatii :-) Face minini

Actul II - Tratat de pomicologie :-)
Povestea mosmonului

Sa tot fie vre-o cati-va ani de cand, undeva prin noiembrie-decembrie am descoperit in gradina unui batranel din Germania un soi de copac despre care la data respectiva nu stiam nimic. Fructul semna cu cel al unei pere mici cu un gust interesant - care ere foarte apreciat de bucatarii Evului mediu. Ce m-a frapat la el era faptul ca desi ceilalti pomi isi lepadasera roadele inca demult, la acesta abia acuma incepeau a se coaca. L-am intrebat pe batranel cum se numeste dar nu a stiut sa imi raspunda.
Am aflat ulterior ca acest arbore străvechi, se numeste mespilus germanica, pe germana mispel iar pe romana mosmon, scorus nemtesc sau nuspui, in functie de regiune.

mosmon in primavara lui 2018, fertilizat cu cel mai ieftin ingrasamant - cenusa :-) 

Este un pom foarte rezistent care in general nu are probleme cu bolile sau daunatorii (desi in primavara asta am vazut ca a fost atacat de afide - paduchii plantelor).  Acest lucru se intapla deoarece mosmonii infrunzesc destul de precoce si probabil fiind asa tineri si au frunzele crude sunt destul de apetisanti pt afide. Acum afidele astea sunt in stransa simbioza cu furnicile. Daca reusesti sa opresti furnicile sa urce in copc cel putin jumatate din problema e rezolvata. De cealalta jumatate se ocupa mamarutele :-). Daca stai sa observi natura vei vedea ca afidele sunt ca un fel de vacute pt furnici. Furnucile le protejeaza si le muta din loc in loc, iar in schimb afidele le ofera un sirop dulce  ca urmare a consumarii plantei. Ce am facut eu in acest sens - am lipit o banda lipicioasa, speciala de care se lipeste orice insecta care vrea sa se urce in copac. Exista si altfel de variante gen clei.
Din cate am observat eu ii merge cel mai bine in semiumbra si are nevoie de apa (cei pe care i-am pus in zona insorita nu au crescut asa de repede ca cei din semiumbra).
Am urmarit zilele astea diverse postari pe internet, in care diverse personaje cu "ceakrele infundate" prezentau modul in care planteaza copaci si cu riscul de a nu fii political correctness spun ca lumea a luat-o razna - nici copaci nu mai stiu sa puna fara sa abereze (ce sa-i faci - internetul a pus cuvantul in gura tuturor prostilor). Nu vreau sa spun ca modul meu de a planta e singurul mod corect, dar cred ca exista normalitate si bun simt care te ajuta ... sa nu iesi in decor. Asa ca ma simt obligat sa prezint cum plantez eu pomii. Faci o groapă - cu cat mai mare, cu atat mai bine pt copac. Pe fundul gropii eu obisnuiesc sa pun cenusa. De ce - pt ca din cate am citit ofera un mediu foart bun pentru dezvoltarea coloniilor de bacterii si alte micro organisme. De asemenea cenusa reprezinta o sursa foarte buna de minerale. Pentru cei care doresc sa aprofundeze subiectul le recomand sa citeasca mai multe despre Terra preta sau pamantul negru din bazinul amazonian. Peste acest strat de cenusa reintroduc in groapa o parte din pamantul scos astfel incat radacinile sa nu intre in contact direct cu cenusa care pot fi arse din cauza bazeicitatii si a concentrației mare de potasiu. Apoi asez in groapa un "cos" de plasa de rapit. In ultimii ani a fost o invazie masiva de soareci foarte mari care au o placere nebună sa distruga tot ce inseamna planta tanara. Pana acuma metoda mi-a salvat copacii pe care i-am plantat, dupa ce am descperit-o. Apoi pun un strat de pamant cernut amestecat cu ingrasamant animal vechi de cel putin 3 ani. Atenti! balegarul proaspat e contraindicat , arde radacinile.
 De asemenea am citit si am si observat ca e bine sa pui pamant din jurul radacinilor sau copacilor mai batrani - explicatia mea este ca ar fi vorba de anumite ciuperci gen micoriza pe care copacii batrani deja le au si il ajuta la absortia diferitor elenente din sol. 
 Cand pui plasa e bine sa fi atent sa intre pamant peste tot si sa nu ramana goluri de aer in jurul radacinilor deoarece acestea le afecteaza. Se adauga multa apa si in final se calca in jurul copacului pentru a scoate eventualele goluri de aer.  La suprafata se mai poate pune inca un strat de ingrasamant organic care poate sa fie si mai proaspat. Eu obisnuiesc sa pun si tocatura de lemn. In primavara acestui an le-am facut o fertilizare cu Zeolit - roca vulcanica macinata marunt - care spun ei ca are foarte multe minerale - acum astept rezultatele. Poate va intrebati de ce atata ferilizare - de cand ma pasioneaza subiectul fara exagerare, am plantat sute de pomi. Ce am observat este ca in ultimii ani pomii se dezvolta tot mai greu si se îmbolnăvesc tot mai usor. Nu imi dau seama daca problema e la pom sau la materialul satitor. Undeva e un dezechilibru si ca la un om - daca dispune de hrana si minerale suficiente poate sa faca fata mult mai bine situației. Nu prea sunt de acord cu ingrasamintele chimice - dar asta e alta poveste.
Beneficiile mosmonului:
la mine in gradina fiecare planta trebuie sa aiba o utilitate practica - mosmonul ofera o sursa proaspata de minerale si vitamine intr-o periada a anului cand nu exista asa multa diversitate.  In acelasi timp este foarte bun in durerile intestinale, are proprietati astringente, este un foarte bun diuretic. Din frunze se prepara o solutie de gargara pt inflamtiile bucale si faringiene iar fructele se pot folosi si extern in cazul infalamatiilor cutanate. Planta se preteaza si la vopsitul fibrelor naturale.
Am incercat inmtirea lui prin altoire pe paducel. Pana acuma rezultatele nu au fost pozitive ... dar incercam pana reusim :-). Am inteles ca se preteaza bine de altoit si pe gutui.
Cu aceasta ocazie vreau sa-i multumesc Silviei, cea care  mi-a daruit mosmonii drept cadou de casa noua :-). Cred ca e cel mai frumos cadou pe care il poti face cuiva care se muta si are teren in jurul casei. Multumesc Silvia.



6 comentarii:

  1. Pe cand o sa fie timp :-) Si eu sunt nerabdator ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe, a venit si partea a 2-a :) Multumim ca ne impartasesti experienta ta si noua.

    PS: Eu am pus 2 mosmoni in plin soare (neudati toata vara trecuta, in afara de ploi) si se pare ca le prieste destul ok si asa (de la 30 cm la 1.5m).

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper sa fie utile informațiile. De unde ai cumparat mosmonii ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! Mai sunt case de vânzare la Gherdeal? M-aș întoarce la originea străstrăbunilor mei. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua. Personal nu mai stiu nici o casa de vanzare, dar cine stie daca aveti origini in Gherdeal si mai aveti rude, poate va pot ajuta dansii in acest sens. Oricum eu va urez succes in aceasta initiativa laudabila. Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere