" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

marți, 27 iulie 2010

Impresiile unui ziarist despre Gherdeal


"In centrul tarii, la capat de lume ... Constiinta civica si vointa de fier. Asta au dovedit cei 7 localnici ai satului Gherdeal din judetul Sibiu, care au plecat ieri pana in centrul de comuna, la Bruiu, sa voteze. Un vot dat pentru un bec, un magazin si poate ... pentru drumuri mai bune.
In lumea rupta din romanele lui Slavici, Sadoveanu sau Rebreanu, Gherdeal este, fara indoiala, in punctul zero absolut. Fara indoiala, se poate paria pe faptul ca in satul acesta, in care nici cainii de pripas nu mai latra, nu va calca in secolul XXI picior de presedinte sau ministru. Aici nici oficioasele zilei, nici fatucile prezidentiale sau guvernamentale nu au ce cauta. Linistea unui sat muribund nu poate dezvalui senzationalul cotidian in mintea unora care cred ca viata e ... .

La 70 de kilometri de lume dezlantuita

Drumul pana la Gherdeal, o aventura demna de concursurile “off road”, merita sa fie parcurs numai daca ai treaba. De placere doar in conditiile in care vrei sa isi rupi fie masina, fie sa ramai izolat intr-un spatiu in care semnalul de telefonie mobila inca nu a ajuns, iar indicatoarele de circulatie au ruginit pentru ca in final sa dispara.
Candva un sat dominat de sasi, Gherdeal mai pastreaza acum doar umbra celor peste 300 de localnici. De la Sibiu la Gherdeal parcurgi 70 de kilometri, insa aventura este una initiatica, este o intoarcere in timp, in vremurile in care functionau cu succes Cooperativele Agricole de Productie (CAP), Societatile de Mecanizare Agricola (SMA).

Cei 7 fantastici

In ziua votului, la Gherdeal mai erau in viata 7 oameni. Incapatanati sa traiasca acolo, cu varste cuprinse intre 40 si 81 de ani, barbatii si fe-meile au ramas parca sa vegheze ultimele respiratii ale unui sat candva plin de vigoare. “Domnule, te vad de departe. Cum e lumea asta, noua?” intrebarea vine de la Lidie Crisan, ajunsa la 81 de ani. Incerc sa-i explica cum ca Ceausescu nu mai este. Asta stia. Asa cum stia si ca nu sunt toate bune in tara si ca regele mai traieste.

Politica inalta

- De ce votezi, astazi, mama?
- Votez pentru primar si consilieri, da’ cine stie daca o sa fie mai bine?
- Cine-i primar acum in comuna? … tace, priveste parca in gol si apoi imi arata un om. Era primarul de acum care candida pentru un nou mandat.
- Dar, sti dumneata cine este pre.-sedintele tarii?
- Nu stiu… si oricum, nu cred ca ii pasa de Gherdeal, ca are alte treburi
- Dar, prim-ministru …?
- Ce-i aia?
- Seful Guvernului, la Bucuresti.
- … Tot ca primu’. Stie el de Gherdeal, unde ii? Nu cred …
Seriozitatea si ironia femeii ajunse la marginea vietii imi trezeste un senti-ment de siguranta. Oamenii din sate-le romanesti nu dau doi bani pe cei care ajung in functii publice. Stupizeniile zilnice, deciziile halucinante nu ajung pana in vagaunile patriei.

Pentru un bec

Discutia politica purtata cu Lidei Crisan ma lamureste ca taranul macar din instinct stie cum se impart dara-verile politice in tara asta. Are trei copii. Doi sunt plecati din tara, iar unul este la Fagaras. Cu toate astea, desi este bolnava, a venit la vot pentru ca are o problema. “Eu am votat, acum… multe hartie, ce sa zic … da’ eu vreu sa ne puna un bec pe strada, atata vreau. Iar daca ne face putin si drumu si face si un magazin, apoi ii ca la oras …”. Zambeste, iar in ochii obositi de vreme se iveste o lacrima dupa care se ascund amintiri demult traite.

Prabusirea satului romanesc

Aflat intr-o vale, satul Gherdeal pare o naluca. Fosta scoala pare ruina de razboi. Fosta biserica o umbra de pe care ceasul care masura timpul nu a mai avut stare si a … cazut. Cantarul satului este napadit de rugi-na si buruieni, in vreme ce mai toate hornurile caselor sunt acum zone invadate de iedera. Doar ciobanii si carbunarii de lemne mai strica, din cand in cand, linistea satului aflat undeva in mijlocul tarii si totusi la margine de lume.

Gherdeal impreuna cu Somartin si Bruiu, compun cea mai estica localitate a judetului Sibiu, comuna Bruiu. Astazi toata comuna mai numara 800 de suflete din care 340 au votat ieri mai ales pentru primar si cei 9 consilieri locali ai comunei. Izolata, cu cel mai apropiat spital la peste 30 de kilometri, la Agnita, Comuna Bruiu se stinge.
Casele parsite si orgoliul celor care nu vor sa vanda nimic in zona, sunt doar doua dintre elementele unui tablou numit satul sibian."

articol scris de Dan Tomozei in Dacii Liberi 57/ 01.iulie.2010

3 comentarii:

 1. Drumul spre Gherdeal este bun cu exceptia a 3 km, de la intersesctia cu Bruiu. Acum depinde si de unde veniti, insa daca veniti de la Cincu va garantez eu ca este ok si nu iti rupi masina. Iar satul se va dezvolta. Mergeti si vedeti acum cand cineva construieste o pensiune, cand altcineva a luat fosta scoala sa o transforme in casa de batrani. Stiu toate astea pentru ca tatal meu s-a nascut acolo iar eu am copilarit mult pe acolo.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cunosc, acuma este bine ... probabil ziaristul venea pe drumul opus dinspre Cincu (pe Somartin), drum care pana acum un an era sub ori ce critica. Ma bucur sa aud de Gherdelieni :-) ... alalta seara m-am intors si eu de pe acolo. Da, stiu satul se va dezvolta tare ... sper sa contribui si eu la dezvoltarea lui :-). Daca vrei sa vorbim mai multe scrie-mi pe danielscuriosityshop@gmail.com.
  Numai bine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cate povesti...satul Gherdeal nu-i singurul din Romania lasat in paragina...vremurile si oamenii au fost de vina si regimul total indiferent la nevoile celor amarati dar mai sunt destui care iubesc aceste locuri si care se intorc cu nostalgie la un asezamant pe care l-au iubit...ce va fi mai incolo cand se duc si cei care cat de cat au ramas acolo numai Dumnezeu va sti.Pacat de aceste locuri in care te simti ca-n RAI...IARBA VERDE si curata cu flori care au acel miros de camp dulce cu paduri inca in picioare cate mai sunt caci barbarii pe acestea au pus ochii si cu privelisti care iti dau odihna.Cu toata liniste din aceste locuri s-ar putea face un adevarat turism dar cine sa-l faca daca putinii ramasi abia-si duc traiul....poate cei ce vor sa fuga in RAI AR PUTEA CALCA VARA PRIN ACESTE LOCURI!!!!!!!!!!!!!!

   Ștergere