" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

duminică, 21 iulie 2013

Despre soba



Pornind de la principiul ca omul chibzuit vara isi face soba iar iarna isi cumpara frigider :-), am reusit sa finalizez un proiect mai vechi. O soba pe lemne, astfel conceputa incat sa incalzeasca toata casa. Acest lucru va fi posibil la etaj prin tuburi dispuse deasupra sobei astfel incat sa capteze caldura in camerele care doresc. Va exista un circuit al aerului, aerul cald va urca in mod natural iar cel rece va cobori pentru a fi reincalzit si asta fara nici un consum de energie ci doar folosind legile fizicii.


Inainte de a ma apuca de soba am studiat cartea publicata de TEI Incalzitoarea cu masa termica si am cautat sa aplic cat mai multe din principiile ei. Asa ca soba aceasta este un hibrid, in care am utilizat toate cunostintele cu privire la transferul termic, circulatia curentilor de aer si altele. Asemenea sobei racheta are masa de depozitare a caldurii (undeva la 4 tone impreuna cu hornul). Spre deosebire de soba racheta hornul este dispus pe verticala (aproximativ 7,5 m din care 6,5 in interiorul casei - astfel incat sa se piarda cat mai putina caldura in exterior).

Atat la soba cat si la horn am cautat sa folosesc lut si am gasit unul de foarte buna calitate. Dupa parerea mea lutul reactioneaza mult mai bine la diferentele de temperatura, in comaratie cu (de exeplu cimentul, obisnuit)

Soba este de tip "gemeni' cu 4 fumuri care s-ar intinde insumat pe aproximativ 8 metrii si ceva.




Toata munca a fost rasplatita in final cu un minunat foc, la care eu si baiatul care m-a ajutat nu ne-am putut despreinde ochii mai bine de o jumatate de ora. 
Aceasta soba va avea pe langa sursa de lumina si functie de televizor. Asa ca seara, cand voi veni trudit, voi putea sa-mi clatesc ochii cu jocul zglobiu al flacarilor, fara a avea la pachet efectele nocive ale tembelizorului (radiatie, spalare pe creier si multe altele). Soba va fi singurul televizor de la mine din casa :-) Si e fascinant.
Cineva spunea ca sunt doua lucruri care ar trebui sa fascineze privirea omului: valurile marii si dansul flacarilor. Explicatia - sunt irepetabile, fiecare flacara si fiecare val este unic, probabil la fel ca si oamenii.


In loc de final va transmit un salut ... calduros :-)

9 comentarii:

  1. dar chiar ca e interesanta usita cu vedere la flacari.. combinatie de avantaje intre teracota si semineu. fain, incaldurare placuta pe langa ea!

    RăspundețiȘtergere
  2. ... totusi o schema si volumul casei pe care trebuie sa o incalzeasca ne-ar face sa intelegem mai bine. De asemenea un post ulterior cum s-a comportat pe vreme de iarna ar fi binevenit. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte faina soba! O sa va simtiti minunat la iarna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Raspund la calup :-)... din lipsa de timp. Multumesc.
    Da asa este ar fi trebuit sa vin cu schite si mai multe detalii. Sincer nu am avut timp nici sa filmez ... cine munceste nu mai are timp de (aproape) nimic. Iar pe de alta parte, vorba unui cunoscut: decat sa iti spun, mai bine iti arat (live).
    Asa ca probabil peste ceva timp o sa fac ceva workshop-uri pentru cei care sunt interesati.
    Pana atunci multa, multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa si foarte eleganta. O duminnica placuta si o toamna bogata va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa o folosesti cu placere.
    Eu vreau sa construiesc o soba de zidarie, cu focar performant si ardere superioara, in clopote, nu cu fumuri, e o tehologie care foloseste mai eficient temperatura din gazele fierbinti.
    Nu am mai facut, e prima.

    Vroiam sa te intreb cum ai folosit lutul, in ameste cu nisip? In ce proportii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc.
      REFERITOR LA PROPORTII -
      nu pot sa dau o reteta, depindemult de consistenta lutului.
      Eu am lucrat cu un lut foarte gras si daca imi aduc bine aminte am pus cam 10 lopeti de nisip la o roaba. Dar nu am aplicat formula la toate roabele, ci am mers si dupa ochi. Asta imi place in ntura (sau cand folosesti materiale naturale), nu e ca la chimie ... trebuie sa fi flexibil si sa folosesti ochii, mana si mintea.
      Mult succes si sunt tare curios de rezultate

      Ștergere
  7. Tot ce doriti sa cunoasteti o puteti face pe forulul http://sobarul.com
    Se gasesc acolo toate secretele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Grozav, multumesc pentru link Cristi.

    RăspundețiȘtergere