" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

sâmbătă, 1 februarie 2014

Despre efectele televizorului asupra mintii copiilor


Cumplit mestesug de tampire umana - TEMBELIZORUL
 Tocmai am terminat de recitit cartea cu acelasi nume ca si titlul postarii - Efectele televizorului asupra mintii copiilor. Dupa ce o citesti... si analizezi iti dai seama ca multe din problemele actuale de-aici ni se trag. Pornind de la autism (deschid o paranteza - o prietena care studiaza domeniul a ajuns la concluzia ca exista o stransa legatura intre timpul petrecut a televizor de mama in timpul sarcinii si frecventa cazurilor de autism,inchis paranteza) - pana la catastrofa din invatamantul actual si delicventa.
Si cum incepe totul - simplu klic pe un buton care deschide cutia negra ... a Pandorei, cu toate relele si mai putin bunele :-) Cam in doua minute te prinde "flama" - iar dupa cele doua minute este din ce in ce mai greu sa-l inchizi.
 "Odata de televizorul este pornit, undele creierului se incetinesc pana cand undele alfa si teta devin preponderente" Mander, 1978. In timp ce undele beta - cele de maximum 30 de Hz sunt specifice starii de activitate mentala, undele alfa specifice privitului la televizor sunt de maximum 13 Hz, fapt care induce o stare de pasivitate, relaxare, chiar himnoza. Nu e intamplator ca cel mai bun pui de somn se trage in fata televizorului ... si uite-asa somnul ratiunii naste monstrii.
Intrebati pe cineva care s-a uitat mai multe ore la televizor sa va faca un rezumat al celor prezentate - de cele mai multe ori veti vedea ca nu e in stare sa faca un rezumat prea consistent, deoarece a fost in SBY - standby:-). Defapt cam asta e starea indusa de televizor - in afara spatiului, timpuui si fara orientare.

Acuma legat de copii - multi parinti se bucura de linistea aferita de aceasta stare, cat timp copii sunt lasati la murat ca niste legume in fata televizorului. Dar tot ei se intreaba apoi de ce sunt copii asa de agitati dupa.
Raspunsul este ca in timpul privitului desi copilul este in mare parte leguma, subconstientul acumueaza o stare de tensiune care apoi trebuie refulata. Deci nu cred deoc ca trebuie sa ne bucuram de linistea copiilor, din timpul privitui la televizor ... s-ar putea sa fie linistea dinaintea furtunii :-)

O alta anomalie neurologica in timpul privitului a televizoreste inhibarea activitatii stangi a creierului.
"Cercetarile lui Herbert Krugman au dovedit ca vizionarea TV amorteste emisfera stanga si lasa emisfera dreapta sa indeplineasca toate activitatiile cognitive". Problema este ca emisfera drepta trateaza datele primite in mod necritic, procesand datele ca intreg, determinand mai mult raspunsuri emotionale decat rationale si logice.
Si astfel aflam raspunsul si a intrebarea: cum sa prostesti poporul ? ...Cu Televizorul!
De aceea daca vrei sa judeci obiectiv stirile CITESTE, nu te lasa prostit de televizuni care oricum sunt aservite diverselor interese si forte.

Totusi cel mai grav atac care mi se pare mie, este cel indreptat asupra cortexuui prefrontal. Cortextul prefrontal este centrul executiv al creierului uman, centrul tuturor proceselor centrale superioare, al atentiei, al motivatiei al contolului comportamentului si emotiilor. El diferentiaza practic pe om de animal. Televizorul pur si simplu inhiba aceasta zona.

Daca voi avea timp voi mai scrie
...asa ca poate va mai urma :-)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu