" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

sâmbătă, 5 februarie 2011

Abatele Pierre


Era prin 1912, la numai cateva luni dupa ce Titanicul se scufundase. In familia unui bogat negustor de matasuri din Lyon, se naste al cincilea copil, Henri. In ciuda intentiilor tatalui de a-l determina pe tanar sa-i urmeze calea, la 18 ani ... visand la o lume mai buna, acesta renunta la mostenire si se calugareste.
Al Doilea Razboi Mondial l-a scos din contemplare si l-a aruncat in valtoarea Rezistentei franceze. Acolo si-a primit pseudonimul "Pierre". Din locuinta sa din Grenoble, Pierre conduce un cuib de luptatori. De doua ori arestat a scapat de fiecare data, dupa ultima scapare este nevoit sa fuga in Algeria.
In 1945 "revolutionarul" este impins ca deputat in Adunarea Nationala Constituanta. Dezgustat de politica, in 1950 isi da demisia din Parlamentul Frantei.
Gasise ceva mai bun de facut: la data aceea , Parisul misuna de oameni ai strazii lipsiti de toate. Abatele Pierre s-a dedicat ajutorarii lor.
Iarna lui 1954 a fost una cumplit de geroasa. In fiecare noapte in Paris mureau cam 2000 de oameni degerati. Abatele nu mai poate suporta. Rosteste la radio un apel fulminant catre parizieni. Peste noapte, se naste "insurectia bunatatii". In cateva zile se strang 500 de milioane de franci si apar volunatrii! Luat pe nepregatite de sarcina imensa a distributiei, Pierre pune la cale cel mai inspirat sistem: ii organizeaza pe cersetori, ca sa-i ajute pe cersetori. Metoda da roade.
Vazandu-se deodata utili, vagabonzii s-au facut oameni de treaba.
Dupa ce a trecut iarna , Pierre ii organizeaza in echipe si ii trimite prin tot Parisul sa stranga sticle. Pe altii mai voinici, ii echipeaza sa transforme din ruine ... un depozit, unde sa fie sortate sticlele. Asa s-a nascut Societetea Emaus, in care cersetorii ii salveaza pe cersetori. Modelul s-a extins si peste hotare in peste 42 de tari (Beirut 1959, colonia de leprosi Vellore, din India 1971).
In 1992 a fost medaliat cu Legiunea de onoare. De asemenea, pentru stradaniile sale de a face lumea mai buna, ani de-a randul a fost votat cel mai popular om din Franta. Abia in 2003, a fost intrecut de ... fotbalistul Zidane. Spune si asta ceva despre "evolutia societatii" ...
Desi cu o viata riscanta, scapat ca prin urechile acului de nenumarate nenorociri, printre care un accident aviatic (1950) si un grav naufragiu (1963), Pierre - ca si altii care "isi pierd viata pentru Isus" atinge pragul longevitatii, moare la nouazeci si patru de ani (22 ianuarie 2007). In ciuda personalitatii sale controversate Pierre, a lasat in urma ceva ... a facut ceva pentru semeni ...
Pare pe dos. Dar oamenii care au iubit cel mai mult Imparatia de sus, sunt cei care au facut cel mai mult pentru lumea de jos.
De fapt asta si este esenta adevaratului crestinism ...
_____________________
material care apartine d-nului profesor Lucian Cristescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu