" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

joi, 16 iunie 2011

Lyme, Borrelia Burgdorferi si capusa



Prima data cad am auzit de "pericolul capuselor" a fost in 94', 95' in Germania. Cei de acolo imi spuneau sa fiu foarte atent cand ma asez pe iarba, sau cand merg intr-o zona impadurita. Atunci mi se parea absurd, ... sa am astfel de interdictii si retineri in natura ... locul unde ma simt cel mai bine (si mai liber).
Se pare ca blestemul asta al capuselor ne-a ajuns si pe noi, si cred ca in anii care vor urma vom resimtii din ce in ce mai tare (mai ales iubitorii de natura) stresul provocat de aceste fiinte atat de mici dar si atat de periculoase.
Ceea ce m-a determinat sa scriu acest articol este faptul ca foarte multa lume nu stie aproape nimic despre Lyme si "pericolul din iarba". Pe de alta parte tot mai multi dintre cunoscuti in urma efectuarii unor teste au depistat ca au Borrelia (un mic exemplu - intr-o institutie aflata in apropierea padurii din 40 de angajati, 19 au fost identificat ca avand Lyme) !!!
Numele de Lyme provine de la o localitate din statul Connecticut (Old Lyme), unde a fost identificata pentru prima oara in 1975. Numele bacteriei este Borrelia Burgdorferi, iar germenele este un spirocheta (similar cu cel care cauzeaza sifilisul).
La noi in tara numele popular al bolii este foarte sugestiv Boala cu 1000 de fete (datorita faptului ca pe seama bolii bot fi puse o serie de multe alte diacnostice !!!).
Capusa este intermediarul, care preia bacteria din organismul gazdei (cel mai frecvent caprioare si soareci) si il transmit mai departe prin intepatura. Dupa unele surse in primele 24 de ore pericolul infectarii nu este asa mare, dupa altele este suficient ca aceea capusa sa stea 2 ore pentru a infecta victima.
De obicei boala debuteaza cu o pata mare, rotunda si rosie care pierde din intensitate spre locul intepaturii (eritem migrator). La aceasta se pot adauga simtome asemanatoare racelii. Totusi, aceste simtome nu au aparut in toate cazurile.
Urmatorul stadiu este cel in care sunt afectate articulatiile (artrita). Aceste stadiu poate avea o evolutie de 1-2 ani). De asemenea boala poate cauza serioase probleme cardiologice.
Ultimul stadiu este cel responsabil de probleme neurologice (tulburari de atentie, memorie, afectarea echilibrului si al vederii). Dar dupa cum am amintit deja, pot sa apara o serie de simtome diferite de la o persoana la alta.
Un articol din "New England Journal af Medicine" prezenta o serie de pacienti care au fost tratati cu antibiotice din faza incipienta, dar ulterior au continuat sa prezinte simtome ale bolii Lyme, desi testele obinuite de sange s-au dovedit negative.
Un test nou si inca experimental a demonstrat ca totusi aveau Lyme.
Concluzia a fost ca antibioticele distrusesera Borrelia din organism, dar nu actionasera in dreptul sistemului nervos (nu au trecut de bariera de sange care protejeaza creierul). Asa ca ele au continuat sa se dezvolte acolo , provocand avarii sistemului :-D.
Nu sunt impotriva antibioticelor ... totusi cred ca ele sunt un rau necesar :-)... pe care de cate ori pot, caut sa-l evit :-).
Cel mai important lucru in chestiunea asta legata de capuse este PREVENTIA.
Ce inseamna asta: - cand mergi in zone cu risc de capuse, imbraca-te cu haine care sa acopere o suprafata cat mai mare a corpului (inclusiv capul)
- folosirea unor substante, gen autan care tin la distanta capusele (atentie la toxicitatea substantelor mai ales in cazul copiilor)
- inspectie corporala dupa fiecare iesire in natura
- analize specifice daca exista suspiciune de contaminare (cu cat se depisteaza mai repede, cu atata scapi mai ieftin :-)
- atentie la animalele de companie, si ele pot fi o sursa de capuse pentru cei aflati in preajma.

Daca capusa s-a infipt deja in piele se scoate (am probat pe propria piele) cu o penseta (exista si pensete speciale pentru scos capusi), invartind-o (in sesn invers acelor de ceasornic) si tragand usor de ea, astfel incat sa nu-i ramana capul in piele.

In final un tratament natural (in caz ca nu aveti acces la antibiotice)
Este vorba de "febra terapeutica" (crestera temperaturii organismului). Ca sa intelegeti mecanismul, incerc sa prezint logica tratamentului. Bacteriile bolii Lyme mor la o temperatura de 41 de grade celsius, mentinuta timp de 24 de ore. Totusi aceste bacterii incep sa fie afectate inca de la 38,9 C, iar la 40 grade sunt afectate serios. Exista unele neajunsuri in privinta acestei terapii. Unele tesuturi sunt mai reci si temperatura lor nu creste asa de mult incat sa le afecteze, astfel incat ele pot supravietui. ATENTIE !!! acest tratament nu este indicat persoanelor care au probleme cu inima (hipertensivi) sau celor care au probleme respiratorii.
Dar sa revin la tratament: Timp de o ora temperatura organismului (luata oral) trebuie sa ajunga la 39 C. Iar dupa trei ore trebuie sa ajunga la 40,6 C. Tratamentul trebuie repetat de 2-3 ori pe saptamana.
Astfel de tratamente au fost aplicate inca de la inceputul anilor 1900, in boli ca malaria sau cele care sunt provocate de un spirocheta.

Alte informatii puteti gasi aici,un blog interesant si util, in care autorul povesteste ce a simtit pe propria-i piele.

LATRER EDIT:

Costin - ca o completare la articolul tau as mai adauga faptul ca borrelia e sensibila la oxigen asa ca sportul si oxigenarea organismului nauceste spirocheta (pe moment) si te fac sa te simti mai bine (probata si asta).
as mai adauga ca doar 18% din cei muscati au acel eritem migrator si circa 80% dintre bolnavii de lyme nu-si amintesc sa fi fost muscati asa ca eu unul recomand ca toti bushcrafterii, muntomanii si amatorii de gratare la iarba verde precum si detinatorii de animale care si-au gasit cel putin o data in viata o capusa infipta (fie ea si recent infipta) sa-si faca un test ELISA de control. altfel bacteria poate sta latenta 1-2-3 ani, chiar si mai mult si cand prinde o bresa in sistemul imunitar, sa te tii!

LATHER EDIT:


Cu ceva timp in urma mai multe persoane m-au intrebat referitor la febra terapeutica. Desi cu intarziere, caut  sa ofer unele explicatii suplimentare.

Petru inceput poate ca ar fi bine sa intelegem rolul febrei in organism.
 In genereal oamenilor si in special mamicilor (mai ales cele care au copii mici) le este tare frica de febra, sau cel putin au repulsie fata de ea.
Totusi pe langa simtomele neplacute ea are si unele parti pozitive:

Cand organismele patogene (invadatorii) stimuleaza activitatea sistemului imunitar, se
elibereaza o substanta numita pirogen endogen, care transmite un semnal creierului prin care ii
comanda sa ridice temperatura la peste 37 de grade – iar atunci spunem ca avem FEBRA.
Cand temperatura este la peste 37 de grade au loc 3 fenomene:
1. Celulele sistemului imunitar (leucocitele) devin mai eficiente – le creste capacitatea de a
neutraliza micorbii.
2. Creste cantitatea de interferon din corp – o categorie de proteine naturale produse de
sistemul imunitar, care au actiune antivirala si anticanceroasa.
3. Se impiedica dezvoltarea si inmultirea bacteriilor si virusurilor, deoarece majoritatea dintre
ele nu pot  supravietui si nu se pot inmulti la o temperatura de peste 37°C.
Toate acestea se intampla atunci cand organismul isi urca temperatura la peste 37 de grade –
asadar observam ca febra este un mecanism de aparare al sistemului imunitar impotriva
invadatorilor.
Pe langa aceste 3 simptome, cand avem febra, experimentam o serie de senzatii neplacute,
insa si acelea fac parte din acest mecanism natural de purificare a organismului. Iata in ce fel:
* Apar stari de amorteala, ameteala si lipsa de energie
In primul rand din cauza ca organismul isi canalizeaza resursele inspre sistemul imunitar, pentru
a-l face cat mai eficient in lupta cu “invadatorii”. Din acest motiv apare in corp o lipsa de
vitamine , minerale si energie, in special o lipsa a vitaminei C, care este esentiala pentru sistemul imnuitar -deoarece o leucocita (globula alba) foloseste de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula normala.

Iar in al doilea rand, se poate ca  organismul sa faca unele minerale indisponibile pe timpul infectei,  deoarece unele bacterii care ne invadeaza corpul au nevoie de acele minerale pentru a supravietui. Asadar si din acest motiv se poate experimenta un dezechilibru al nutrientilor pe timpul infectiei.
* Pielea se face palida
Se intampla astfel, deoarece organismul incearca sa piarda cat mai putina caldura, motiv pentru
care reduce circulatia la nivelul pielii, iar asta va da un aspect palid, insa doar pe timpul
imbolnavirii, dupa care pielea isi va reveni.
* Apare deshidratarea
Din cauza ca organismul pierde multa apa prin transpiratie, motiv pentru care e absolut necesar
sa bem apa (NU lichide, ci apa). Prin tanspiratie se elimina toxinele din organism, fiind un
proces natural de autovindecare.

Asadar, dupa cum se poate observa, febra este un mecanism de aparare si autovindecare al
organismului, fara de care corpul nu ar putea face fata infectiilor. In aceste conditii putem
considera ca “febra prietena sanatatii nostre”. Din nefericire insa, majoritatea oamenilor au
fost invatati s-o priveasca exact pe dos, ca fiind un mare inamic al sanatatii. - sursa: ghid practic sfaturi pentru o viata sanatoasa (am primit-o si eu pe internet)

Dupa ce am vazut care este treaba cu febra sa trecem mai departe la hidroterapie.

Unul dintre "avocatii" hidroterapiei a fost John Harvey Kellogg, cel care alaturi de fratele sau a inventat cerealele pentru micul dejun, si au bazele companiei care si astazi le poarta numele: Kellogg's.
El a folosit in cazul foarte multor afectiuni, hidroterapia. Probabil voi incerca sa dau unele din metodele lui intr-un articol viitor. (nu promit nimic deocamdata - sunt foarte strans cu timpul)
Dar din cate am inteles eu - in dreptul tratamentului pentru borellia cel mai bine ar fi baia in cada, avand in preajma o persoana care sa supravegheze, termometru pentru apa din cada si inca unul pentru temperatura corpului.
Totusi repet, trebuie avut foarte mare grija ... din dorinta de a nu crapa de lyme/borrelia sa nu "carpe" inima - ma refer la cei care au probleme cardiace. Asa ca nu recomand aplicarea acestui tratament fara consultarea prealabila a doctorului, chiar si pentru cei sanatosi.
recomandari suplimentare in acest  articol



Alte informatii deosebit de utile puteti gasi si aici: http://www.lyme.ro



35 de comentarii:

  1. Fain articolul. Am agatat si eu pe pantaloni dar inca nu m-au muscat. Am cules de pe caini in schimb. Pensetele de la bricegele victorinox sunt perfecte. Trebuie adaptat varful un pic inainte cu un multi tool.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc.
    Si eu mi-am scos capusa tot cu o penseta de la Victorinox :-)
    O zi buna Alex.

    RăspundețiȘtergere
  3. salut!
    ca o completare la articolul tau as mai adauga faptul ca borrelia e sensibila la oxigen asa ca sportul si oxigenarea organismului nauceste spirocheta (pe moment) si te fac sa te simti mai bine (probata si asta).
    as mai adauga ca doar 18% din cei muscati au acel eritem migrator si circa 80% dintre bolnavii de lyme nu-si amintesc sa fi fost muscati asa ca eu unul recomand ca toti bushcrafterii, muntomanii si amatorii de gratare la iarba verde precum si detinatorii de animale care si-au gasit cel putin o data in viata o capusa infipta (fie ea si recent infipta) sa-si faca un test ELISA de control. altfel bacteria poate sta latenta 1-2-3 ani, chiar si mai mult si cand prinde o bresa in sistemul imunitar, sa te tii!
    Sanatate multa dl. toctomerius!
    Costin

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult Costin pentru comentariu, sunt foarte utile informatiile pe care le-ai adus. Daca mai sunt cititori care au informatii suplimentare in domeniu pot sa scrie si daca imi permit pot sa le atasez in articol.
    Deci sportivii sunt oarecum "protejati".
    In concluzie, duminica te astept la un tenis.
    Numai bine si multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  5. micul mester
    (am scris "anonim" ca nu pot altfel, nu ma lasa, nu stiu de ce, ... tehnologii nebunesti :)) )

    Oioi, am cules de-a lungu timpului o gramada. Pe unele le-am dat jos imediat, pe altele abia dupa cateva zile cand erau deja satule (ca nu le-am observat decat dupa ce ma manca piele, iar cand m-am scarpinat, ce sa vezi/simti, capusa nebuneasca).
    De regula isi aleg zonele ferite si unde pielea e mai subtire. Pot zice ca am avut in multe locuri, dar majoritatea in locuri ascunse.
    Nu-i o reteta anume pentru exagerea completa de sub piele. Uneori reusesti, alteori ramane capul infipt. Am incercat mai multe metode, unele "omologate" altele mai putin.
    Drept e ca nu prea mi-am batut capul cu ele.
    Ele pot totusi transmite boli, si inca unele grave, dar asta nu inseamna ca fiecare capusa este purtator (nota - pentru cei ce poate ar incepe sa dezvolte o fobie si sa nu-mi spui ca-s putini !). In plus daca mergi la padure des, este aproape imposibil sa nu culegi si capuse.
    Am observat ca la unii capul ramas sub piele produce o infectie locala.
    Daca esti finut de felul tau, te ingrijorezi si de un spin intrat mai adanc , pe care nu-l mai poti scoate cu penseta.
    Eu stiu una si buna. Spinul pe care nu-l pot scoate cu acul sau penseta, il scot cu cutitul (tai pielea la suprafata pana dau de spin si-l scot). In general toate corpurile straine pot si cam produc infectie ( mai ales bacteriile de langa si de pe el), mai mult sau mai putin locala.
    Cea mai mare greseala insa este sa incerci sa storci, mai ales daca in zona exista deja o infectie locala.nu detaliez acum, insa zic doar sa n-o faci.
    Cat despre aceste boli pe care le transmit capusele, tantarii (in alte zone)si multe alte insecte si larve, Dumnezeu cu mila. Ca nu te poti feri indeajuns incat sa eviti complet.
    Dar e bine ca omul sa fie informat si sa i-a masurile necesare, fara insa a exagera cu o grija excesiva, pana intra-colo incat sa nu mai iasa deloc (cum isi gasesc unii motiv) : )) .

    RăspundețiȘtergere
  6. Vasi merci pt comentariu. Da asa este, capusele nu ar trebui sa fie un motiv sa nu mai mergem la padure. Totusi trebuie multa, multa atentie si preventie :-) ... deoarece nu e de joaca cu borelia asta. Am o cunostinta care a suferit mult de pe urma acestei boli nemernice.
    Un prieten foarte bun (care batea cu piciorul cam aceeasi codrii) si-a facut saptamana trecuta testele si a iesit pozitive. Nu a avut absolut nici un simtom dar din nefericire are virusul.
    Conceptia mea este ca noi tebuie sa ne facem partea noastra (tot ce depinde de noi), de restul se ingrijeste Dumnezeu :-).
    Saptamana asta voi merge si eu sa imi fac analizele ... vorbim mai multe dupa ce aflu rezultatele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna,

    doresc sa mentionez un lucru care poate aparent este lipsit de insemnatate - boala nu se numeste borrelia burgdorferi, ci borelioza sau lyme si, in cazul in care este afectat sistemul nervos, neuroborelioza.
    Borrelia este spirocheta, iar burgdorferi este o specie, o tulpina. Burgdorferi este foarte des intalnita in USA, mai putin in Europa si de asemenea mai putin in Romania. Speciile des intalnite la noi sunt Borrelia garini sau afzelii.
    De ce am tinut sa precizez acest aspect - intrucat boala este si asa necunoscuta de lumea medicala si se fac oricum in putine institutii analize, iar acolo unde se fac sunt pentru Borrelia Burgdorferi. Si daca nu ai aceasta tulpina, ci poate afzelii, sau garinii, atunci rezultatul va iesi negativ si deci se va considera ca persoana respectiva nu are lyme, si de aici drama cautarilor...pe care poate deja o traieste....


    Liliana

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult doamna Liliana. Nu stapanesc prea bine domeniul, de aceea completarile dumneavoasta sunt binevenite. Multumesc pt informatii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu din pacate fac parte din categoria bolnavilor de lyme si in stadiul de afectare neurologica.... Dupa 3 ani de suferinta, am ajuns la un diagnostic in sfarsit.

    Cu atat mai meritorie este initiativa dumneavoastra de a deschide un topic fara a fi afectat in mod direct.

    Toate cele bune,

    Liliana

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi pare rau pentru veste :-(.
    Ce ma oripileaza este inconstienta unor doctori. Zilel trecute am vorbit cu un doctor destul de renumit si spunea ca nu este nevoie sa imi fac analize pana nu apar simtomele pentru ca sunt bani aruncati degeaba. Nu mi-am permis sa-l contrazic, dar in cercul in care discutam erau mai multe persoane pe care le "speriasem" putin su privire la gravitatea bolii, si care erau hotarate sa isi faca testele. Dupa "expunerea" lui, sindromu/boala nu a mai parut asa periculoasa si cei pe care ai convinsesem au renuntat sa-si ma faca analizele :-)
    Caut sa informez si eu cat pot, ... desi nici eu nu am foarte multe informatii.
    Daca puteti venii cu mai multe informatii utile pe care le-as putea atasa in articol m-as bucura foarte mult. Cred ca i-am putea ajuta pe multi.
    Multumesc inca o data.
    Si multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vasi

    Azi dimineata am scos o capusa de sub piele.
    Este aproape imposibil sa umblii la padure sa nu aduni macar o data la cateva ture si capuse. Nu ai cum sa-ti faci teste atat de des.
    Sunt constient cat de nasoala-i boala, am citit destule despre ea, ca oricare interesat, insa m-am impacat cu gandul, pentru ca nu ai cum sa eviti 100%, orice ai face.
    Altu poate zice , io ies mai rar. Bine, meri o data pe an , opresti masina sa frigi ceva. Atunci se urca pe tine si se ascunde si o gasesti abia dupa 3 zile, ca nici nu ti-a dat in gand so cauti acolo. Ca hai sa fim seriosi, nu te cauti cu oglinda pe tot corpul cand vi de la gratar !!!
    Deci ca idee,boala-i nasoala, insa nu-i atat de raspandita incat sa ne panicam ori de cate ori vedem o capusa (vorbesc de cei reactioneaza astfel, nu la modul general).
    Daca poti le eviti, iar cand le vezi le scoti imediat, in rest mare lucru nu poti face.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua, pentru analize adresati-va Dr. Gogoasa de la Spitalul Clinic Fundeni,au cel mai performant aparat pentru aceasta analiza,existent in acest moment in Romania.De curand am fost si eu depistata cu acesta boala,dupa multe investigatii si tratamente,dar am ajuns pe mana unui medic ginecolog,pot spune cel mai bun din Romanania,doamna Dr. Anca Simionescu care ma indrumat a face aceast analiza,care din nefericire a iesit pozitiva.Sanatate si sper informatia sa va fie de folos.

    RăspundețiȘtergere
  13. as dori si eu mai multe informatii despre tratamentul cu febra terapeutica,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Momentan sunt plecat din tara si nu am acces la informatii. Cand voi ajunge in tara si voi avea putin timp, voi un articol despre aceasta. Sanatate maxima ! :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ma numesc Rares. Am citit cu mare interes acest articol si comentariile cititorilor. Vara trecuta am fost cu fetele mele (10 si 6 ani ) si sotia cu cortul in Bihor. Stateam doar in pantaloni scurti si fetele costume de baie.... in fiecare seara cculegeam cel putin o capusa de pe unul dintre noi. Acum m-am ingrijorat. Am sa incerc sa aflu detalii despre acest test medical...cat costa , cum se face....am inteles ca in Bucuresti la Fundeni. Ma intereseaza si cum se face acest tratament de incalzire a corpului. Sa stai 3 ore la 40 de grade?? cum? In apa fierbinte? sau in sauna? hmmmm... voi reveni sa vad daca aveti noutati ca la vara planificam o noua aventura.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna Rares. Multumesc pentru comentariu. Referitor la teste medicale si analize ar fi cel mai bine sa-l abordezi pe Costin de pe http://numaiunaltblog.wordpress.com/ (a postat si el un comentariu aici). Cat despre tratamente cu bai fierbinti (hidroterapie) si eu sunt inca un studiu si voi posta un articol atunci cand voi reusi sa strang materiale suficiente si voi fi eu insumi dumirit. Nici sauna nu cred ca striaca, dar pentru un copil cred ca este destul de dificil. In strainatate am auzit de o varianta mai accesibila - infra red sauna. Nu stiu daca la noi in tara se foloseste in scop medical asa ceva. In strainatate se foloseste inclusiv pentru tratarea cancerului. Bine, cand voi avea mai multe informatii voi reveni. Multa sanatate tie si familiei tale.

    RăspundețiȘtergere
  17. Prezenta unei capuse sau cel putin identificarea ei nu are nicio relevanta. Majoritatea celor infectati nu-si aduc aminte sa fi fost muscati de vreo capusa. Este si cazul meu, nu imi aduc aminte sa fi fost muscat vreodata de o capusa.
    Din cate am aflat, exista capuse mai mici de 1mm, a caror muscatura nu o simti iar amintita pata rosie de dupa intepatura este absenta.
    Mai mult de atat, inca nu este clar daca se transmite numai prin muscatura capusei. Prezenta borreliei s-a identificat in sperma, in lichidul din cosuri, etc.. Este foarte posibil sa se transmita si prin aer sau prin contact. Eu cunosc o familie de 4 persoane, care au toti borrelia si evident ginerele nu a avut contacte cu soacra :). Mai mult de atat, cainele familiei este singurul sanatos :)
    Din pacate la noi se acorda o atentie mult prea mica acestei boli iar cei infectati ajung sa se trateze, fara succes, de alte boli sfarsind pana la urma intr-un scaun cu rotile, cu boli de inima, cu boli tiroidiene, etc.
    Din pacate exista f.putini specialisti, care sa identifice sau sa trateze boala in tara. Cei mai cunoscuti sunt: Dr.Gogoasa - Sp.Fundeni; Dr.Rosca - Bucuresti; Dr.Ion - Constanta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna ziua. Am fost diagnosticata cu sarcoidoza acum o luna si mi s-a dat tratament cu Medrol 24 mg pe zi pentru 2 luni, dupa care trebuie sa revin la control. Nu am inceput inca sa iau medicamentul, pentru ca sunt f speriata de efectele adverse ale acestuia. As vrea sa stiu daca sarcoidoza este posibil sa fie cauzata de Borellia, si daca ar trebui sa-mi fac si eu aceasta analiza? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu sunt specialist in domeniu si nici nu imi doresc sa ajung (mai ale, fortat fiind de imprejurari). Cu toate acestea unii dintre noi au avut nesansa de a fii fortati sa devina specialisti, din pacate mai specializati poate chiar ca unii medici. Unul dintre ei este Costi, al carui blog poate fi vizualizat aici http://numaiunaltblog.wordpress.com/ si caruia i-am cerut parerea referitor la intrebarea ta.
    Iata raspunsul lui:"Avand in vedere ca si sarcoidoza are o etiologie necunoscuta, ca simptomele sunt in mare cam aceleasi si ca sarcoidoza, alaturi de sm, poliartrita reumatoida sunt imitate de Lyme, un diagnostic de excludere ar trebui pus. In mod normal, doctorul ar fi trebuit sa o indrume catre o consultatie parazitologica inainte de a-i pune acest diagnostic. Chiar daca n-ar fi borrelia, toxoplasmoza, anaplasma, giardia, chlamydia si altele pot da cam aceleasi efecte. daca nu are niciuna din infectiile astea atunci e posibil sa aiba sarcoidoza insa orice parazit, bacterie, protozor se trateaza cu antibiotic pana crapa. daca nu mai iese nimic la analize si simptomele se mentin atunci e posibil sa fie sarcoidoza. de cele mai multe ori exista o cauza infectionaza. Nu ca ar trebui sa-si faca o astfel de analiza (lymediagnostic.ro) ci e IMPERIOS necesar sa o faca."
    Iti doresc o seara buna si multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua,
    Va felicit pentru initiativa dvs. de a publica informatii despre borelioza.
    La cele scrise vreau sa adaug urmatoarele informatii care pentru mine au fost deosebit de utile, sa indic numele unor medici cu adevarat deosebiti.
    In primul rand vreau sa spun ca Liliana are perfecta dreptate cu privire la existenta mai multor tulpini de borrelia. Povestea mea a inceput cu o biorezonanta realizata de doctor Cristina Popescu (0724-124281)care a scos la iveala existenta borreliei in sange, ceea ce m-a determinat sa ma adresez unui medic pentru efectuarea unor analize de sange. Astfel, la recomandarea dnei doctor Rosca, neurochirurg la MEDAS, am fost la doctor Moscu pentru analiza sangelui in camp intunecat care a fost definitorie pentru ca a demonstrat clar existenta spirochetelor. Astfel am facut testul pentru mai multe tulpini de borrelia, la unele iesind negativ, insa la borrelia garini iesind pozitiv. Acum sunt in faza in care trebuie sa incep tratamentul cu antibiotice recomandat de dna doctor Rosca.
    Si toate acestea s-au intamplat datorita faptului ca am facut o biorezonanta ca un simplu control, nimic mai mult. Nu am avut simptome specifice borreliozei. Doar dupa ce am aflat de acest diagnostic am inceput sa-mi explic o serie de probleme de ordin neurologic si de la nivelul articulatiilor pe care le-am avut de-a lungul timpului. In plus nu tin minte sa ma fii piscat vreo capusa.

    Roman

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua
      Fetita mea de 3 ani si10 luni acum, in luna iulie dintr-un copil normal are a fost la gradinita care avea la fel de multa energie ca orice copil de varsta ei,dupa operioada scurta in care s-a plans de dureri de picioare a ajuns sa nu mai poata sa stea nici in sezut, avea probleme de deglutitie la lichide si nu mai putea inchide nici ochisorii cand dormea, Asa am ajuns sa ne internam la neurologie pediatrica la spitalul Al. obregia din bucuresti si sa fie diagnosticata cu POLIRADICULONEVRITA unde am stat internate 2 saptamani si tratate cu OCTAGAM imunoglobulina g umana dupa siruri lungi de analize chiar si o puncti lombara am descoperit ca e infectata cu borrelia, acum facem recuperare medicala masaj,electrostimulare musculara si kinetoterapie care va dura mult timp pentru a devenidin nou un copil normal si trebuie sa ne internam iar la spitalul clinic de boli infetioase si exotice VICTOR BABES pentru a etermina virusul. Eu din pacate nu am stiut niciodata ca fetita mea a fost muscata de o capusa dar sfatul meu pentru orcine este muscat sa mearga urgent la orice spital si i se va face un mic vaccin care este mai putin dureros decat saptamani de stat la perfuzii.punctii,analize si apoi luni de recuperare medicala

      Ștergere
  21. Multumesc ! Postarea dumneavoastra este deosebit de utila. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  22. Am suferit de aceasta boala si dupa numeroase incercari cu antibiotice (incercate in mai multe centre medicale universitare), rezultatele au fost nule, iar simptomele bolii se agravau. Ajunsesem, din cauza durerilor de cap atroce, a ametelii si a slabiciunii, sa renunt la job si in cele din urma sa nu mai pot iesi din casa. Terapia care a dat rezultate in cazul meu a fost una consacrata in vest, dar din pacate prea putin cunoscuta la noi, cea cu ozon. Mi s-a prelevat o cantitate de sange , iar dupa amestecarea acestuia cu ozon, mi-a fost reperfuzat. Faceam sedinte o data la cateva zile.
    Scriu aici adresa de mail a medicului, poate va este de folos: sano3med@gmail.com
    Multa sanatate si zile frumoase la munte !
    Si nu uitati: "To find health should be the object of the doctor, anyone can find disease.." 1874 Dr. A.T. Still :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua, sunt diagnosticata cu scleroza in placi dar din pacate nu suport nici diagnosticul cu Rebif nici cu Copaxone,la diagnosticare mi s-a spus ca am simptome atipice sclerozei cu toate acestea din ce am citit aici regasesc anumite simptome, mai ales ma chinuie durerile articulare, intradevara am amorteli la nivelul mainii al buzelor si acum al degetelor de la picioare. Daca aveti un sfat incotro sa ma indrept sau ce ar trebui sa fac pentru ca sunt chiar speriata, ma simt din ce in ce mai rau, eu locuiesc momentan in Franta dar sunt Oradeanca, daca trebuie merg acasa sa fac testele dra av rog sa ma indrumati de unde sa incep, va multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua. Imi pare rau ca sunteti nevoita sa imi scrieti in astfel de circumstante. Printre cei care au mai postat la acest articol sunt unii care au pus diverse adrese. Cunosc personal doua persoane care au fost disgnosticate cu lyme si care sunt mult mai in masura sa va dea sfaturi. Unul este Silvian Guranda al carui site il gasit aici http://www.lyme.ro/home.html, iar celalalt un prieten al carui site este acesta http://numaiunaltblog.wordpress.com/.
    Celui din urma ai voi scrie ca sa ii spun despre cazul dumneavoastra.
    Va doresc multa sanatate si Dumnezeu sa va ajute.
    Daca mai aveti nevoie de vre-un ajutor scrieti-mi si daca pot caut sa va ajut.

    RăspundețiȘtergere
  25. Va multumesc din suflet,este o speranta , sunt foarte contrariata de atitudinea doctorilor care nu inteleg durerile mele de oase, incerc sa inteleg si sa accept ca aceste probleme neurologice implica oboseala , epuizare, dureri , slabiciuni dar nu inteleg de ce parca sunt expusa unui experiment, incercam si asta , incercam celalalt tratament,revin la subiect voi incerca sa discut di cu D-na doctoru neurolog de aici sa vedem daca ar exista modalitati de analiza si aici dar totusi eu simt ca timpul trece pe mine ma chinuie si totusi nu sunt diagnosticata corect, va multumesc din suflet pentru sustinere.
    bunul Dumnezeu s ane ajute pe toti, sa ne dea sanatate sa ne putem bucura de viata.

    RăspundețiȘtergere
  26. Primesc bolnavii de Lyme ajutor de la stat? in legatura cu tratamentele care banuiesc ca sunt destul de costisitoare

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua,
    Cineva intreaba daca bolnavii de Lyme primesc ajutor de la Stat !
    Din pacate Ministerul Sanatatii , face eforturi uriase sa ascunda aceasta EPIDEMIE. Credeti-ma, cred ca peste 60% din populatie este infectata cu aceasta bacterie ( sub diversrele ei tulpini ).
    Am efectuat analizele la Dr. Gogoase acum doi ani si am descoperit ca am Borelia Garini !
    NICIUN medic nu m-a trimis la parazitologie desi fusesem diagnosticata cu o boala autoimuna, factor reumatoid mare, o parte dim mielina distrusa, etc.....
    M-am certat cu toti medicii !
    Se incearca sa se ascunda aceasta trista situatie intrucat prefera sa trateze ALTE diagnostice si nu cauta CAUZA.
    De asemeni, daca populatia ar fi testata ( ar necesita costuri imense ), ar trebui decretata BOALA ENDEMICA ( PESTE 20% DIN POPULATIE ) si apoi ar trebui sa subventioneze tratamentele, care oricum NU PREA SE CUNOSC !
    Eu am primit o lunga lista de antibiotice pe care le-am luat patru luni dupa care nu am mai rezista.
    Era o stare de rau greu de descris in cuvinte ! Dupa care m-am rugat Bunului Dumnezeu si Maicii Domnului sa-si faca mila si sa-mi descopere o alta cale de tratament ! Nu se poate, mi-am spus, SA NU SE GASEASCA UN ALT TRATAMENT. Asa am ajuns sa citesc despre Dr. RIFE, care a demonstrat lumii medicale din America anilor 1935 ca toti virusii, parazitii si toate bacteriile cunoscute pot fi omorate pri TERAPIA CU FRECVENTE . Cititi despre aceasta istorie trista, se gaseste pe net !
    In lume, exista cateva Clinici particulare unde se practica aceasta terapie.
    Din cate stiu eu , in Mexic, Italia ( chiar un medic roman trateaza ).
    Un lucru este cert. Aceasta bacterie ( care a fost creata in laborator in timpul celui de-al doilea razboi mondial si raspindita de catre nemti in campia rusa prin capuse ) NU POATE FI UCISA cu antibiotice.
    Este foarte inteligenta. Cand se simte atacata, isi creaza un invelis rezistenti si capata forma rotunda , GEMA, asa spun medicii care incearca sa o trateze.
    Marele profesor Cercel, in timpul cand a fost secretar de sta, a iesit pe sticla si a spus ca IN ROMANIA NU AVEM NICI 10 CAZURI DE BOALA LYME !
    Eu mi-am testa toata familia si toti au !
    In jurul meu am trimis peste 40 pesoane si toti s-au depista !
    Bacteria se transmite prin contact sexual, de la mama la copil prin lapte.
    Nu dati crezare medicilor. Multi habar nu au !
    Pentru mai multe informatii , imi puteti scrie : abuiac@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna.Eu am fost muscata de o capusa in a 7 a luna de sarcina.Am in prezent 4 ani de lupta contra boreliozei.Copilasul meu este sănătos,am alăptat si bebe este bine.Sarcina este protejata de placenta sănătoasă.Eu prima simtoma care am avut-o a fost oboseala,apoi durere cervicala si a umerilor.Am ajuns la un medic,in occident,unde am făcut biorezonanta,încă de la 1 a sesiune mi-au dispărut simtomele.O capusa nu transmite numai boala lyne,pt ca ea nu musca numai un animal ci mai multe boli.Antibioticele nj sunt efective in cazul acestei boli,ele scad iinmunitatea in primul rând,iar corpul nu mai poate lupta cu boala.Eu am fost sfătuită sa nu manac nimic de la porc si vita,pt a mari inmunitatea.S pirochetele se acund in tesuturile moi,iar in momentul când se face tratamentul cu antibiotice ele se inmultesc.In momentul de fata,analizele in câmp întunecat au iesit pozitive.Eu mă simt mult mai bine fata de cump am fost in primul stagiu al bolii.Eu una mi-am pierdut speranta ca mă voi vindeca vreodată.Sanatate si mult noroc.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua,
    La 30 iulie 2014 m-a muscat si pe mine o capusa de glezna piciorului stang, langa tendon. Am fost atunci intr-o padure salbatica, populata cu caprioare si cerbi. Am observat-o dupa mai putin de 2 ore si am intrat in panica. Am luat repede spirt, am dat peste ea, crezand ca va iesi singura. Vazand ca nu face nici o miscare, am smuls-o eu cu mana. M-am uitat la ea si am vazut ca a ramas intreaga, cu ambele cangi intacte. Abia dupa asta am citit pe internet ca nu trebuia sa dau cu spirt peste ea, ci mai intai sa o scot si apoi sa dezinfectez.
    In zilele urmatoare la locul muscaturii s-a produs o mica umflatura, cu mancarime, ca de la o muscatura de tantar. In 2-3 saptamani s-a atenuat, dar nu mi-a trecut complet nici acum, dupa mai bine de 5 luni. Si acum am o mica umflatura, care ma tenteaza s-o mai scarpin din cand in cand. Am tot asteptat sa dispara de la o luna la alta, dar, nici pomeneala.

    De la bun inceput am urmarit cu atentie sa vad daca apare vreunul din simptomele bolii Lyme. Nu mi s-a format acel eritem descris in articole, n-am avut nici simptome pseudo-gripale, nici alte probleme. As mentiona totusi un lucru suspect: la 11 oct 2014 (dupa 10 saptamani) am racit usor (intr-o noapte in care s-a racit vremea brusc si nu m-am invelit bine). Am avut durere in gat care a cedat dupa 2 zile, iar dupa 8-9 zile raceala mi-a trecut, dar nu complet, ci s-a prelungit cu o tuse seaca, de care am scapat treptat abia dupa 2 luni (m-am tratat doar cu ceaiuri). Nu m-a deranjat prea mult acea tuse, dar totusi nu-s obisnuit sa ma tina o raceala atat de multa vreme.
    Acum sunt ingrijorat ca nu mi s-a vindecat umflatura din locul muscaturii. In primele 2-3 saptamni de la muscatura, un medic mi-a sugerat sa iau doxiciclina. N-am luat, gandindu-ma ca n-are rost sa inghit antibiotice fara sa stiu daca trebuie neaparat.
    Acum insa nu stiu ce sa fac. Mai pot sta linistit?

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua, cred ca cea mai buna si sigura varianta ar fi sa va faceti niste analize. Nu ma pot pronunta dupa descrierea facuta de dumneavoastra.
    Oricum va doresc multa sanatate si sa auzim numai de bine, ... adica ca a fost o simpla sperietura si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  31. Am impresia ca anul 2014 a fost f bogat in capuse, poate din cauza ca a plouat mult. Am fost de nenumarate ori in padurea aia de care am povestit mai sus (la poalele muntilor Fagaras, la limita judetelor Brasov si Sibiu), de cand eram copil, dar niciodata nu s-au mai prins de mine capuse, chiar daca vara umblam mereu imbracat sumar. Cu ani in urma m-au mai muscat cateva capuse, dar in alte parti.
    In ziua aceea de 30 iulie 2014 am traversat niste zone cu iarba inalta si la iesirea din padure am scuturat de pe mine 4-5 capuse. Doar pe cea fixata de glezna n-am observat-o decat 2 ore mai tarziu, cand am ajuns acasa.
    Dupa acea plimbare am mai fost inca de cateva ori pe acolo. Am cumparat substante anti-capuse (Autan si alt tip) cu care ma dadeam peste corp si eram mult mai atent la capuse. Am mai fost si in alte paduri din zona si am mai vazut multe capuse. Interesant este ca peste tot am vazut numai acelasi fel de capuse ca cea care m-a muscat (sau asa mi s-a parut), care seamana bine cu Ixodes Ricinus (http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83pu%C8%99%C4%83_comun%C4%83). Dupa unele surse doar masculii capuselor Ixodes Damini ar transmite bacteria Borrelia. Dupa alte surse, multe alte capuse transmit Borrelia, dupa cum logic mi se pare si mie.

    RăspundețiȘtergere
  32. Se zice ca judetul Sibiu se numara printre regiunile endemice cu Borrelia. Se stie mai exact in care regiuni/paduri se gasesc capuse purtatoare de Borrelia?

    RăspundețiȘtergere
  33. Cred ca e destul de greu de stabilit unde sunt capusele purtatoare de borelia. Eu vad o corelatie intre numarul mare de stane din judetul Sibiu si capusele tot ai numeroase. Capusele fac transhumanta pe pielea oilor :-)

    RăspundețiȘtergere