" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

vineri, 15 iulie 2011

Back to basics

Part I


Part II

6 comentarii:

  1. Foarte interesante aceste filmulete.Ce s-ar intimpla daca toti orasenii ar migra catre dealuri si paduri? Atunci cred ca s-ar strica tot ecilibrul naturii .Atunci nicicare nu am mai avea unde sa mergem.Am mai discutat cu oameni in virsta locuitori de la munte(jud.Hd.),in trecut cind erau veri secetoase se faceau frunzari din arbori de foioase:carpen fag,stejar,salcim (ramuri cu frunze verzi taiate din copac)si se puneau la uscat.Se calcula aprox cite zile de iarna sint si se faceau de ex.12o de frunzari.In fiecare zi oile si caprele din gospodarie erau hranite iarna cu cite o portie din aceasta .Asa erau trecute iarna fara mult nutret,pina iesea iarba.Am vazut ca aveau si apa la robinet,probabil de la un izvor captat din munte.Oameni fara pretentii multe,care nu stiu ce-i criza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi s-a parut foarte interesant ... legat de echilibru, am putin totusi o alta parere. Cand oamenii de la tara s-au mutat in masa la oras, nu s-a produs si atunci oare un dezechilibru ? Spun asta din perspectiva satului in care mi-am luat si eu o amarata de darapanatura, unde acum 50 de ani erau 450 de locuitori iar acuma mai sunt vre-o 7 (daca n-o mai fi murit si iarna asta din ei)
    Cand un om de la oras consuma in medie 100 de litrii de apa/zi in timp ce unul de la tara numai vre-o 10, ce impact are asta asupra naturii (sa nu ma intelegi gresit, nu sunt impotriva folosirii apei, mai ales daca se adauga si sapun :-) dar cred ca la oras este mult mai mare risipa de resurse comarativ cu viata de la tara, care iti impune un alt regim, ceva mai economic. Nu-ti fie frica, ca nu se vor muta prea multi oraseni la tara ... la tara e de munca :-), dar daca se vor muta, si vor lasa o parte din pretentii la oras :-), nu cred ca echilibrul va fi afectat.
    O seara buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. E unul din cele mai interesante postari ale tale, si cea care ar putea sa ne schimbe cel mai mult viata.

    Asa cum zici, nu se poate compara la ce nivel se consuma resursele intr-o aglomeratie umana fata de o zona rurala. In general aglomeratiile necesita multa structura si conditii artificiale care sa asigure un trai decent. In natura poti trai, virtual, cu poluare zero !

    Mircea probabil se gandeste ca daca toata aceasta populatie s-ar raspandi prin sate si paduri, practic nu ar mai exista decat foarte putine locuri cu adevarat salbatice pentru ca ar crea o retea de locuire foarte extensiva.

    Nu stiu daca eu as putea trai in toate aspectele asa cum se vede in film, (nu pentru ca as fi impotriva, ci pentru ca nu sint sigur ca am puterea de a depasi chiar toate dificultatile) dar in cele mai multe mi-as dori. Cu siguranta insa trebuie sa ne gandim serios la alegerea acestor oameni.

    Modul nostru de viata, cum zice, pur si simplu NU e sustenabil. Doar ca nimeni nu vrea sa faca nimic pentru a ne schimba directia. Mergem toti spre prapastie, cu linistea ca cei care vor cadea cu adevarat vor fi generatiile urmatoare. :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru comentariu ... daca merita lauda cineva o merita Jenny Endresen (persoana intervievata). Probabil in strafundul nostru multi gandim la fel, dar nu avem dramul de "nebunie" sa si realizam ceea ce cred eu ca este de bun simt.
    Nu cred ca trebuie sa fii manat de viziuni politice (ecologiste), religioase sau de alta natura ca sa faci pasul asta ... personal cred ca este o chestiune de bun simt, si un mod altruist-intelept de a vedea lucrurile fata de generatiile care vor veni dupa noi. Sa pastrezi cat mai cu grija ce ti-a fost incredinta, ca sa ai ce da mai departe cum ai primit la randul tau.
    Totusi, chiar daca unii in sinea lor accept filozofia asta de viata nu vor avea taria sa-si invinga comoditatea ... unui loc de munca cat de cat sigur, al unui statut pe care ti-l confera acel loc de munca si a unei colivii din rigips sau beton.
    Altii mai "ticniti" in viziunea altora, o vor face :-) ...
    stiu, nu va fi usor ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sint multe lucruri care stim ca sint bune si nu avem taria sa le facem. :-)
    Asa cum zici, sint sigur ca multi si-ar dori un astfel de mod de viata doar pentru frumusetea lui, nu doar din responsabilitate.

    Daca ne gandim bine, si crestinismul ne indeamna la o viata simpla, cumpatata si modesta si astfel atinge si acest aspect al responsabilitatii fata de ceea ce e in jurul nostru.
    Dupa parerea mea cele doua aspecte merg foarte bine impreuna.

    RăspundețiȘtergere