" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

vineri, 9 septembrie 2011

Blog



Ti-aduci aminte de ingrozitorele luni de septembrie cand invitat la cina, trebuia sa suporti tortura fotografiilor de vacanta ? Tatal care taia ultimul pepene (cumparat de pe litoral) instala pe un gheridon aparatul de tortura in care introducea diapozitivele, in timp ce mama dadea deoparte doua vaze ca sa agate ecranul deasupra bufetului. Si chinul incepea: "Uite-o pe Miruna calare pe acel ponei de pe plaja de la Mamaia ! Mama ce frica ai era!" Ostatici in salon, spectatorii se stapaneau sa nu caste in penumbra, dar nu indrazneau sa evadeze.
Astazi exista blogul.
E cam acelasi lucru, doar ca rar are loc in familie; ... poti zapa sau poti inchide calculatorul fara a fi considerat neam prost. Oricne poate avea un blog. Oricine poate intra pe un blog; e de ajuns sa te conectezi, de exemplu, pe www.cutarescu.com, si ai la dispozitie concediul unor oameni de care habar n-ai, un program politic sau tot felul de nevroze si aberatii, sau sentimentele unei femei complet necunoscute.
Blogul rezuma de minune notiunea de om electronic.
E de fapt, versiunea moderna a ticnitilor care, la Londra, se catara in fiecare duminica dimineata pe niste cutii, la Marble Arch (colt cu Hyde Park), debitandu-si profesiunea de credinta si imprecatiile in fata unui public in al noualea cer.

sursa foto
Cu o singura deosebire totusi: poti interveni prin scris si prin intermediul ecranului, dar e o counicare intre fantome; oricine poate sa spuna orice unor indivizi mascati pe caere nu-i va intalni niciodata.
Marshall McLuhan ne-a prevenit inca din ani 60' ai secolului trecut: in cele din urma televiziunea va da peste cap comportamentul si cultura noastra printr-o reintoarcere de mari proportii la lumea sonora si salbatica a senzatiilor dinaintea alfabetului :-). Mc Luhan vorbea despre un sat planetar si toata lumea aplauda: Da! Ce bine ar fi ca Pamantul sa devina in sfarsit un sat! Si a devenit. Acel moment a sosit. Doar ca televiziunea va fi devorata de internet asa cum a devorat si ea cinematograful.
McLuhan mai spunea: viata la sat, ce oroare! Toata lumea spioneaza pe toata lumea, asa incat trebuie sa te inchizi in casa pentru un pic de liniste.
Corespondenta, conversatia, incetineala, plimbarea, tacerea si gratuitatea actelor
nu mai face parte din orizontul nostru.
A SOSIT VREMEA SINGURATATII ELECTRONICE ...
____________________________________________
eseu adaptat, dupa Patrick Rambaud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu