" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

miercuri, 14 septembrie 2011

WOOD AGE vs. PLASTIC AGE


In vara aceasta am initiat un nou blog WOOD AGE ART, blog al caror imagini si povesti brodeaza in jurul lemnului.
Numele, ... nu am stat prea mult sa ma gandesc sa il aleg, pur si simplu am simtit ca asta este numele care i se potriveste cel mai mult. Abia zilele acestea am avut putin timp sa fac o introspectie asupra numelui :-)
De cand eram mic, fiindca imi placea istoria, am fost familiarizat cu termeni precum, epoca pietrei, epoca bronzului, insa pana acum, personal, nu am intalnit termenul de epoca lemnului - WOOD AGE :-)
Datorita ultimilor zeci de ani de progres luminos, usor translucid, se pare ca, cel putin tara noastra, a ajuns la o noua treapta de dezvoltare ... epoca plasticului- PLASTIC AGE. Acest fapt este usor de constatat, faceti o vizita la marginea localitatii dumneavoastra, sau aventurati-va de-a lungul malului vre-unui paraias cristalin de pe langa vre-o asezare (asa zis) omeneasca, si veti avea "bucuria" sa constatati existenta sub forma de gramada (morman) sau sub o alta forma neregulata, existenta PET-urilo si al altor obiecte dintr-o substanta asemanatoare. O constatare si mai simpla ar fi sa bagati mainile in buzunarele in care tineti banii (daca nu au fost prea tare afectati de criza) si sa pipaiti textura bancnotelor (dar sa fie lei roamesti :-) ... apropo aici puteti gasi explicatia cu privire la etimologia monedei nationale. Dar sa revenim la epocile noastre :-) Epoca plasticului este in totala opozitie cu epoca lemnului.
Daca ar fi sa fac un rezumat concis la felul in care eu inteleg diferenta dintre cele doua epoci as spune urmatoarele:
EPOCA PLASTICULUI este cea care il modifica pe om, adica ai da forma (a se citi - il deformeaza) ... acum nu mai trebuie sa ne uitam in Vest, ne este suficienta tarisoara noastra :-). Acesta este doar un forte neinsemnat aspect, cele care tin de interior sunt mult mai dureroase si mai greu de tratat. Totusi sa nu fim prea indiscreti ... deci nu intram in profunzime :-)
In schimb in EPOCA LEMNULUI este cea in care omul modifica si da forma. El are dalta in mana. Mi s-au parut foarte sugestive imaginile


Plasticul trage cu incapatanare sa reziste si atunci cand in sfarsit se dizolva, lase amprente in urma lui. In schimb lemnul (in functie de esenta, dar in conditii normale, entropice), dispare contopinduse total cu natura.
Asta seamana cu cu filozofia din spatele unor cuvinte care mi-au placut foarte mult:
" Fa in asa fel incat daca te duci intr-un loc sa nu ti se simta prezenta, dar cand pleci de acolo sa ti se simta lipsa".
Apropos ... Intrebare (I): Cum ar fi daca ar disparea plasticul ?
Raspuns (R) ... al meu, pentru Romania ar fi mai bine, ar fi o tara mult mai curata :-D
I- Dar daca ar disparea lemnul ?
R- dupa ce am ajuns sa-l indragesc asa de mult, o parte din mine ar fi mutilata; iar daca mai punem la socoteala si disparitia padurilor, cu siguranta nu as putea supravietui.
Daca ar disparea plasticul, trebuie sa recunosc ca si lucrul asta m-ar afecta, pentru ca impreuna cu plasticul s-ar duce de rapa si civilizatia actuala ... dar ar fi o oportunitate catre o noua civilizatie, una a lemnului, una mai in tema cu conditia spre care suntem impinsi ... cea la sapa de lemn.
Asa ca pentru vremuri de criza civilizatia lemnului (WOOD AGE) reprezinta o optiune :-D aca doriti puteti sa-i treceti pragul.
Ce sa-i faci, fac si eu ca romanul haz de necaz.
pana una alta sper sa nu mi se simta lipsa ... prea tare :-D

Un comentariu:

  1. Vezi ca se poate si mai rau decat sa ajungi la sapa de lemn ? Sa ajungi la "punga de plastic". :-)

    Mai demult saracia avea macar o demnitate, era una naturala, dar acum are si conotatia asta de kitch, de murdarire incorigilla...

    RăspundețiȘtergere