" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

sâmbătă, 26 februarie 2011

Dr. Mikkel Hindhede

Dupa cum am promis, voi continua cu mai multe detalii despre doctorul Mikkel Hindhede, acest om deosebit care a facut enorm de mult bine tarii lui si de ce nu, omenirii. Experienta lui de viata poate fi inspiratoare atat tinerilor, cat si parintilor din zilele noastre. Sa ascultam ce povesteste el insusi:
"Cu toate ca tatal meu era taran, era socotit un om instarit. Poseda o extraordinara putere de munca, si muncea cu atata silinta, incat a transformat zone mlastinoase in pamant cultivabil. Sistemul de nutritie pe care l-am promovat de-a lungul vietii, il am in mare parte de la el. Cand eram copil, mancarea noastra se compunea din: 2 mese pe zi de cereale, uneori chiar 3, iar la pranz aveam cartofi din belsug cu o bucatica de slanina. Tatal meu a dat copiilor lui urmatorul sfat: Traiti simplu, nu fumati, nu beti niciun fel de alcool si nu faceti legaturi cu oameni care nu sunt ca voi."
Doctorul Hindhede, povesteste cat de usor i-a fost chiar in anii studentiei sa nu fumeze sau sa nu bea alcool, caci niciodata nu-si vazuse parintii facand asa ceva. Nu a luat parte la petrecerile studentesti cu bautura, mancare, fumat si pierderea noptilor. Se scula la 6 dimineata si programul de lucru incepea dupa ce parcurgea 1-2 km in aer curat. Niciodata nu lucra dupa 8 seara si nu pierdea noptile. Din aceasta cauza randamentul lui profesional a fost excelent, asa incat profesorii il considerau genial. "Eu stiu", spune el, "ca nu sunt un geniu, ci numai un om obisnuit care a inteles sa traiasca cu cumintenie".
Cu o asa stralucita calificare, doctorul Hindhede, nu ramane in oras ca medic, ci prefera sa profeseze la tara. Intelege de timpuriu ca viata in mijlocul naturii este singura care il poate vindeca pe om. Ajunge atat de cunoscut si iubit de oameni incat i se ofera un laborator in Copenhaga pentru cercetari in nutritie. Cartea lui "Sanatate printr-o hrana simpla si adevarata", devine cunoscuta in toata lumea. Cand a implinit 80 de ani si a fost sarbatorit in capitala tarii sale, doctorul Hindhede a declarat plin de umor unui jurnalist:
-150 de ani lungi, nici nu am baut alcool de nici un fel, si nici nu am fumat!
-150 de ani?, s-a mirat jurnalistul.
-Da, am calculat corect. Nici tatal meu, nici bunicul meu nu au fumat si nu au baut alcool.
Doctorul Hindhede a lasat urmatoarele reguli pentru pastrarea sanatatii:
"Daca un tanar m-ar intreba cum ar putea sa-si pastreze sanatatea, puterea de munca si sa se bucure cu adevarat de viata, i-as raspunde:
1. Gandeste ca hrana simpla ca painea completa, cartofii, untul, laptele, legumele si fructele, sunt cele mai sanatoase alimente. Chiar daca nu reprezinta toata alimentatia ta, sa constituie cea mai mare parte din hrana. Mananca cel mult de trei ori pe zi. Mananca incet si mesteca bine, si sa nu crezi ca daca te hranesti cu vegetale trebuie sa mananci mult, nu iti va face bine. Este adevarat ca se invata greu arta de a manca putin. Cel putin o jumtate de ora inainte de masa trebuie sa simti o foame adevarata. O zi pe saptamana sa nu mananci nimic, este benefic organismului, mai ales daca ai o profesie sedentara.
2. Nu fuma si nu te bucura de nicio bautura care are alcool. La fel straduieste-te sa nu bei cafea. Cea mai buna bautura este apa proaspata de izvor.
3. Mergi devreme la culcare si scoala-te devreme. Spala-te dimineata cu apa rece, iar apoi frectioneaza intregul corp cu o perie sau cu ceva aspru. Fa in asa fel, incat zilnic sa-ti pui muschii in miscare in aer curat (sport, lucru in gradina etc.). Daca nu ai aceasta posiblitate, sa faci plimbari lungi de 8-10 km mai ales in zilele cu soare. Ai treaba in celalalt capat al orasului, mergi pe jos, nu cu autobuzul sau tramvaiul.
4. Sa te obisnuiesti cu o temperatura scazuta, nu sta permanent langa soba. In aer curat nu trebuie sa fi foarte gros imbracat. Vara imbraca-te cat mai usor, cu lucruri din fire naturale. Gandeste-te ca soarele vindeca cele mai multe boli (n.m. in zilele noastre expunerea la soare trebuie facuta totusi cu precautie).
5. Pazeste cu strictete legile morale. Un barbat cu o singura femeie este mijlocul cel mai sigur pentru prevenirea bolilor sexuale, care pentru raspandirea lor au nevoie de trei persoane. Cand vor intelege oamenii in fine ca pe masura in care alearga dupa placeri, cu atat devin mai insetati de ele, si ca cea mai mare placere in viata este sa ramai sanatos la corp si la suflet! Intr-o astfel de sanatate nu mai exista alergarea dupa placerile artificiale. Sa-ti simti nervii si muschii plini de sanatate si forta de viata, aceasta este singura si adevarata placere a vietii, care nu lasa in urma nicio suferinta.
Sobrietatea si modul de viata modest, te vor face sa gasesti drumul spre fericire."
Ce fericiti sunt copiii carora parintii le dau un astfel de exemplu.

Desi sfaturile par demodate pentru zilele noastre, am convingerea ca efectul lor este acelasi. Echilibrul si cumpatarea sunt elemente pe care daca civilizatia actuala le-ar practica, ar evita multa suferinta si neplacere.
____________________________
*informatie preluata din cartea "Pentru ce atat de bolnavi?"

2 comentarii:

  1. Excelent articol. M-a pus pe ganduri. Imi trebuie si mie o schimbare :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca informatiile ti-au fost utile. Cand le-am aflat prima data si pe mine m-au pus pe ganduri ... apoi am trecut la actiune :-)

    RăspundețiȘtergere