" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

joi, 24 februarie 2011

Experimentul danez

"In timpul primului razboi mondial, Danemarca inconjurata de blocada, era amenintata sa moara de foame. Danemarca era considerata o tara agricola, cultiva cereale, crestea vaci si porci, a caror carne o exporta. Erau foarte cautate produsele ei lactate: laptele, untul,branzeturile. Dar ca sa-si poata creste animalele, inainte de razboi importa cereale. Productia proprie de cereale abia ajungea sa-si indestulezele populatia.
In timpul razboiului, nu mai era posibil importul de cereale pentru cresterea animalelor si tara se vedea dintr-o data in fata unei alegeri vitale: sa hraneasca porcii cu cereale si cartofi, sau oamenii? Sa lase sa moara animalele sau oamenii?
In fata acestei situatii grave, guvernul danez apeleaza la unul dintre cei mai populari si cunoscuti medici din acea vreme, careia i se da mana libera sa hotarasca si sa-i scoata din impas.
Este vorba de medicul danez Mikkel Hindhede.
Doctorul Hindhede hotaraste sa reduca cresterea porcilor la jumatate. Astfel revine oamenilor o cincime din orzul si cartofii care se dadeau porcilor. Apoi toate taratele care ramaneau de la macinarea graului le amesteca cu secara ca sa faca o paine hranitoare pentru populatie. Proba a facut-o chiar in laboratorul lui, pus la dispozitie de guvern. Mai departe, rationalizeaza bauturile spirtoase, caci pentru producerea lor, era nevoie de cereale si cartofi. Producerea berii, bautura cea mai iubita a danezilor o reduce la jumatate. In acelasi timp, din cauza blocadei, in tara nu mai ajungeau cafeaua si tutunul. Calculand totul la limita, doctorul Hindhede oferea populatie drept hrana: consum la discretie din paine de secara, mult mai putin din paine alba, consum la discretie din cartofi si paste din faina de orz. Consumul de grasimi se reducea la jumtate din ceea ce erau ei obisnuiti inainte de razboi, iar al carnii devine extrem de mic. Consumul de lapte ramane neschimbat, pentru ca acum nu se mai hranesc porcii cu lapte(in Danemarca, inainte de razboi porcii consumau lapte mai mult decat oamenii). Consumul untului se injumatateste si el, revenind totusi cate 250 gr. pe saptamana pentru fiecare locuitor.
Ce urmari a avut aceasta nutritie asupra populatiei daneze de aproximativ trei milioane de oameni?
In primul an al rationalizarii (1917-1918), a scazut mortalitatea populatiei cu 17%, iar cazurile de boala a scazut atat de drastic, incat medicii au inceput sa se planga de somaj. Pe langa toate aceste castiguri, se adauga si o economie de mai multe sute de milioane de coroane daneze, aceasta in conditiile in care in tarile vecine oamenii mureau ca mustele."
Ce inseamna omul potrivit, la locul potrivit, in momentul potrivit.
Mai multe despre acest om vom afla in articolul ce va urma.
____________________
*paragraf preluat din cartea Pentru ce atat de bolnavi ?
- mai multe informatii referitoare la experiment puteti vizualiza aici

2 comentarii:

  1. Am preluat stirea ta pe site-ul nostru www.danemarca.tk Foarte interesant. Iti multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur Constantin ... sper sa le fie de folos la cat mai multi.
    Cu placere.

    RăspundețiȘtergere