" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

miercuri, 20 aprilie 2011

Doamne miluieste-i pe romani

Desi suntem in prajma sarbatorilor pascale, am ramas fara cuvinte ... jalnic, dar cam asta e (din nefericire) nivelul poporului nostru.
Ma opresc aici, sunt prea indicnat pentru a continua.
Dupa ce imi trece ... voi continua :-)

6 comentarii:

  1. Buna Daniele,ne-ai lasat in coada de peste totusi reporterul trebuia sa dea si raspunsul daca nu a fost multumit de rezultat.Ce sa-i faci testamentul trebuie citit si cel vechi si cel nou ,si fiecare intelege dupa cit il duce capul,sa nu mai scriu ca poate mai zic si eu vreo prostie.Eu zic ca trebuie sa ne dai si un raspuns.Paste fericit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ma intreba cineva in clasa a IV-a cine sunt autorii Bibliei, cred ca vre-o 30 din ei tot reuseam sa-i spun ... Biblia a fost scrisa de oameni, vre-o 40 la numar ( autori a 39 de carti in Vechiul Testamnet si 27 in Noul Testament ... ) carti sunt mai multe decat autori, pentru ca sunt autori care au scris mai multe carti, Ex Moise conform traditiei a scris Geneza, Exod, Levitic, Numeri, Deuteronom si Iov; Solomon (fiul lui David) a scris Proverbele lui Solomon, Eclesiastul, Cantarea Cantarilor. Sunt si carti ale bibliei carora li se atribuie mai multi autori , cartea cu cei mai multi autori este cartea Psalmilor care cred ca are peste 10 autori, din care David este cel mai prolific dintre ei. Ma opresc aici ... oricum nu trebuie prea multe studii pentru a avea unele cunostinte de baza intr-un domeniu in care avem pretentii ca si popor crestin (de peste 2000 de ani:-).
    Sunt de acord cu tine ca Testamentul trebuie citit si cel veci si cel nou, impreuna formeaza Biblia. Dar cum sa intelegi ceva daca nici nu stii cine a scris si ce a scris. Buna Mircea, imi cer scuze pentru raspunsul comprimat. Daca e nevoie pot sa revin cu mai multa amanunte.

    RăspundețiȘtergere
  3. eh, ortodoxismul asta habotnic si prostesc a tinut Romania (si pe romani) in urma cateva secole. Ne-am agatat de credinta fara s-o intelegem, ne declaram credinciosi cu frica lui Dumnezeu si ne facem cruci cat casa cand trecem pe langa o biserica dar 'abar n-avem nici macar de cele 10 porunci, in biserica nu reflectam la spiritul nostru ci facem politica si barfim pe ala de langa noi, in seminariile teologice "elevii" isi fac de cap mai rau decat in caminele studentesti. La romani credinta e un circ total, o credinta marca Becali.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc pentru raspuns,sint multe probleme care tin de cultura generala a fiecaruia,testamentul unui parinte trebuie neaparat citit de fii sai dar sa avem o scuza ca am fost sub comunisti si probabil ni s-a spalat creierul.La prima vedere lucruri simple ,dar la o analiza ,complicate pt.omul de rind.Eu totusi cred ca sintem pe calea cea buna si fiecare roman va alege calea buna.Nu ne spune chiar tot mai lasa si pe roman sa munceasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. @numaiunaltblog Mi-as dori sa nu fiu de acord cu tine ... dar se pare ca realitatea cam asa este si nu pot sa spun nici eu altfel. Desi avem pretentii mari, de popor crestin, se pare ca este doar o religiozitate de forma (pentru cea mai mare parte a populatiei) ... tinem doar formele, fara a avea profunzime. Eu numesc tipul asta de crestinism, crestinism pe roti: adica crestini dusi la biseric pe roti 1. la botez (in carucior),2. la nunta (in caleasca), si la 3.propria mormantare (cu dricu) :-)
    Glumim,zambim dar de aici pornesc multe.

    @ Mircea ... vom fi pe calea cea buna, DACA aceasta Carte a Cartilor, va ajunge in mana fiecarui roman, o va citi SI VA SI PUNE IN PRACTICA CE SCRIE ACOLO ... asa au ajuns ce-au ajuns Germania, Elvetia, Suedia (si tarile nordice in general). Povestea e lunga ... ma opresc aici. O zi buna ... pana una alta trebuie sa muncim (bine)...asta tot in Biblie am invatat :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate reporterul nu era chiar bine intentionat mi se pare. A ales niste oameni lipsiti de cultura si educatie fortandu-i prin intrebari insistente sa isi arate incultura si lipsa de educatie. Pentru ca altii sa se uite si sa rada.
    Apoi intrebarea reportajului e incorect pusa, (Biblia e o culegere de texte si nu lucrarea unui singur om) iar scopul ei nu e sa afle vreun adevar, ci sa ia in ras, cum si arata titlul emisiunii.
    Da, poporul nostru e intr-o stare trista, dar nu in primul rand datorita inculturii, ci datorita lipsei credintei si dragostei. Iar reportajul asta nu denota deloc dragoste, ci dimpotriva face rau. Cred ca pesonajul cel mai trist de pe pelicula este de fapt reporterul.

    Paste fericit!
    Stefan

    RăspundețiȘtergere