" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

marți, 16 noiembrie 2010

Mora Bushcraft Forest Knife - More Mora

Ultima aparitie Mora este un cutit, care nici bine nu a primit certificatul de nastere in manuta ca s-a si trezit cu mai multe nume: Mora Bushcraft Forest Knife (nume care gadila urechile celor mai multi dintre noi :-), sau mai simplu Mora MG 2010 (MG ... de la Military Green)



Acest cutit face parte dintr-o noua categorie - Morakniv, sectiune destinata activitatilor outdoor.



Mora 2010 rupe traditia esteticii sobre a cutitelor Mora, venind cu maner mult mai placut atat ochiului cat si palmei (comparativ cu predecesorul lui, Mora 2000).












Pe langa atuul unui maner ergonomic, cu o excelenta priza (oferind conditii deosebit de bune pentru utilizare, indiferent de mediu, inclusiv cu manusi), Mora MG 2010 mai are si alte avantaje.






Mora foloseste patru tipuri de otel: sandvik (S), carbon (C), triflex (T), laminat(L).
Lama destinata modelului MG 2010 este realizata din otel Sandvik 12C27 inoxidabil.
Pe scurt caracteristicile otelului Sandvik ar fi: material flexibil, usor de intretinut, pastreaza un tais bun pe o perioada lunga, rezistent la umiditate si coroziune (producatorii spun ca nu rugineste), si desi nu are cantitate mare de carbon este usor de ascutit. Duritatea pe scara Rockwell este de 57-58 (HRC).
Iarna la temperaturi foarte scazute nu ai asa probleme cu el (doarece materialul nu devine casant).
Otelul Sandvik prezinta o distributie egala a materialului, oferind un tais mai fin si mai ascutit, in raport cu cele mai multe oteluri, asa cum se poate observa si in imaginile urmatoare




Lama este prevazuta cu mai multe zone care pot fi folosite la diverse activitati:
zona curbata care porneste dinspre varful cutitului poate fi folosit la jupuit, dezosat, sculptat (lucruri de finete si migaleala), pe cand zona din apropierea manerului poate fi folosita pentru despicat, aprindere (lucruri mai grosiere - avand in vedere ca lama este mai groasa in acea portiune). Intre cele doua portiuni trecerea este foarte lina.
De mentionat ca lama este inserata mai in profunzimea manerului, comparativ cu celelalte modele Mora.
Teaca este realizata dintr-un material rezistent si este prevazuta cu un orificiu pentru scurgerea apei.

Atat teaca cat si manerul au o culoare placuta, calda - verde oliv.




Un lucru care pentru mine conteaza foarte mult (mai mult de cat faptul ca este folosit de armata suedeza :-) este faptul ca este produs in Suedia, cu materiale suedeze.

ALTE DATE:

Lungimea lamei - 10,1 cm.
latimea lamei - 2,3 cm.
grosime - 2,4 mm. - lama se suptieaza spre varf pana ajunge la 1 mm.

Greutate: teaca 40 gr. + cutit 100 gr. = 140 gr.



Are si unele (-) minusuri: primul ar fi de cativa milimetri (este cu 8 mm. mai mic de cat modelul anterior Mora 2000)
un alt minus l-as vedea in sistemul de prindere - este bun (mult mai bun ca la celelalte modele, spatiul prin care poti introduce cureaua are 6,5 cm) dar cred ca cei de la Mora pot sa faca ceva si mai bun ...

In final ... cred ca Mora 2010 poate fi asemanat cu un VW (dar in loc de masina poporului, l-am putea denumi cutitul poporului :-): fara prea multe pretentii, usor de intretinut, accesibil, calitativ si de ce nu simpatic ... daca doriti mai multe informatii, detalii sau cum se poate procura scrieti la:

danielscuriosityshop@gmail.com

O singura ATENTIONARE ... trebuie utilizat cu mare prevedere (si cu asa ceva langa el... taie brici :-)

leocoplast :-)




P.S. Niste poze pentru baietii care sunt interesati de grosimea lamei ... plus alte poze cu zona de contact dintre maner si lama
Pozele nu au iesit prea bine - incerc sa pun cat de curand niste poze mai bune.






Un alt model Bushcraft 2010 - varianta Signal





Momentan singurul produs disponibil este acesta:


Mora Carbon
Pretul 79 lei + transport
contact:danielscuriosityshop@gmail.com

De curand a aparut un model la mora destul de interesant, pe care totusi, l-am anticipat inca din iarna trecuta :-) Bushcraft Survival

Varianta mea mai rudimentara a fost aceasta





Este vorba de un amnar suedez (firesteel) si o ascutitoare micuta din carbura metalica. Procedura , foarte simpla - am taiat un pix cu o circumferita apropiata cu a amnarului, "am bandajat" cele doua piese in care urmau sa stea amnarul si ascutitoarea cu scotch negru, suficient de mult (astfel incat daca am nevoie sa deslipesc si sa il folosesc in situaii de urgenta). Si cam atat :-)

12 comentarii:

  1. As vrea sa intru si eu in posesia unui cutit curbat Mora Eric Frost 163,si cu timpul sa achizitionez si unul drept dar sunt incepator in ale cioplitului si mai speriat cu agrimea lamei.Mi-ar trebui un cutit mai pentru incepatori.Am mesterit si eu vreo trei linguri cu niste daltite cumparate de la Practiker dar sunt slabute.Nu ma prea pricep nici cu adresele astea de Gmail . Topoare din alea mici unde gasesc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Scrie-mi la adresa danielscuriosityshop@gmail.com
    Si luam legatura.
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Astazi l-am primit, este excelent. Multumesc lui toctomerius pentru calitatea si promptitudinea serviciului pe care l-a oferit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca a ajuns cu bine. Sa il stapanesti sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am vazut pe viu nici un Mora, dar am auzit numai lucruri frumoase despre el :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai intai felicitari pentru blog, rareori citesc asa ceva, dar la tine mi s-au parut interesante toate posturile.

    Intrebarea mea este de unde provin imaginile cu comparatia otelurilor 12C27 si 440C ? Cum sint facute fotografiile, dispre varful unei lame ?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru aprecieri.

    Inainde de a-mi procura Mora m-am doscumentat, si pe unul dintre forumurile din strainatate (nu mai stiu care), am gasit aceste imagini. Am incercat si eu sa fotografiez(am un cutit si din 440C), nu am reusit fiindca nu am tehnica necesara. In fotografie apare fotografiat frontal, taisul lamei. Pot sa confirm diferenta. Pe Mora nu pot sa trec degetul dintr-o parte in alta fara a ma taia, in timp ce pe cel din material 440C trebuie sa ma chinui ca sa ma tai.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa stii ca nu aveam indoieli asupra otelului Sandvik, inca din anii '80 foosesc cutite suedeze din acest otel si nu le-am tinut in vitrina :-)

    Totusi diferenta mi s-a parut socanta, si nu stiu daca a fost aleasa o proba de 440C din cele mai reusite. Nu am experienta cu acest otel, dar stiu ca e unul din inoxurile cele mai bune (inafara Scandinaviei si Japoniei), firma Muela de exemplu il utilizeaza pe scara larga si cutitele lor sint foarte... frumoase :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am putut sa vad diferenta dintre cele doua materiale la ascutit. 12C27 am reusit sa il ascut foarte usor, intr-un timp foarte scurt, chiar mai bine decat l-am primit din fabrica. Pentru 440 C din pacate nu pot spune acelaesi cuvinte. :-(

    RăspundețiȘtergere
  10. Atunci, pentru cutitele Muela, voi ramine doar a le aprecia estetica :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca o mica completare,vanadiumul a fost descoperit în 1801 de spaniolul Andrés Manuel del Río !
    Ca idee ei sunt primii care au folosit acest metal la cutite si sabii,vezi marca Muela !!!

    RăspundețiȘtergere